Oboseala la volan constituie una dintre cauzele frecvente al accidentelor rutiere produse pe șoselele, iar temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn. Polițiștii avertizează că pericolul crește în sezonul estival, când, de obicei, avem de făcut drumuri mai lungi decât cele cu care suntem obișnuiți.

La apariţia primelor semne de obo­seală, recomandăm şoferilor să oprească deplasarea, pentru a se reface, spun polițiștii. Aceștia avertizează că simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei. Nici temperaturile ridicate nu sunt de ajutor, la rândul lor conducând la îngreunarea deprinderilor motrice și la crearea senzației de somn.
"Pentru un drum în siguranţă, ţineţi cont:
- Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!
- Faceți pauză la fiecare două ore sau 160 de kilometri!
- Călătoriți cu un partener care să vă observe semnele de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!
- Evitați folosirea medicamentelor pe timpul călătoriei!
- Faceți pauză de o cafea sau pentru a realiza câteva exerciţii fizice", recomandă Poliția Română.
Peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, însă doar aproximativ 5.000 sunt diagnosticaţi, iar 550.000 suferă de sindromul de apnee în somn. Un studiu făcut în 22 de ţări a arătat că România ocupă locul 10 în topul accidentelor rutiere produse pe fondul aţipirii la volan, potrivit News.ro. Specialiştii le recomandă persoanelor care au senzaţia de somnolenţă în timp ce conduc, deşi au avut un somn odihnitor, să apeleze la un medic.

Joomla SEF URLs by Artio