Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România consideră că pachetul de servicii medicale de bază este „un pacheţel de promisiuni prost ticluite" care amăgeşte populaţia şi care conţine prevederi „discriminatorii şi cinice", ei cerând regândirea documentului şi introducerea profilaxiei, titrează realitatea.net.
„Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice pachetul de servicii medicale de bază, care relevă o abordare necorespunzătoare, conceptual greşită şi discriminatorie a drepturilor cetăţenilor la îngrijiri medicale. Dincolo de constrângerile financiare, Ministerul Sănătăţii recidivează în formulări cu grave erori de ordin medical şi legal. Este un pacheţel de promisiuni prost ticluite, care încearcă să amăgească populaţia în privinţa dreptului la asistenţă medicală stomatologică. Problemele de stomatologie sunt omise în mare măsură şi apar elemente stupefiante prin lipsa de consistenţă cu care au fost făcute. Este prevăzută acordarea unei proteze acrilice la pacienţii între 65 şi 75 de ani, fiind pentru prima dată într-o ţară UE când se face discriminare pe criterii de vârstă, ceea ce este inacceptabil. Este de-a dreptul cinic că pentru pacienţii peste 75 de ani se dau dau două proteze cu posibilitatea de a le schimba la 10 ani. Cinismul acestei prevederi este stupefiant şi mă mir că a fost prezentată", a spus recent, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, Radu Câmpian, într-o conferinţă de presă la Cluj.
Potrivit acestuia, după decizia „şocantă" din luna aprilie, prin care copiilor le-a fost refuzată orice asistenţă stomatologică compensată, Ministerul Sănătăţii propune acum, în pachetul de servicii medicale de bază, prevederi care nu sunt corespunzătoare în ceea ce priveşte medicina dentară.
„În pachetul de asistenţă primară şi medicină comunitară, stomatologia lipseşte cu desăvârşire. Există în pachetul de asistenţă primară destinate copilului cu risc normal menţionarea unei monitorizări a copiilor din punctul de vedere al dentiţiei, dar nu este menţionată implicarea medicului dentist. Este inacceptabil ca acest capitol al asistenţei primare să fie efectuat de medicii de familie, care în pregătirea de rezidenţiat nu au niciun modul de stomatologie şi nu de către specialişti, încălcându-se principiile competenţelor profesionale", a mai precizat vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, citat de realitatea.net.
Mai mult, în pachet sunt prevăzute tratamente ale dinţilor pentru pulpite exclusiv pentru dinţii monoradiculari, deşi nu toţi dinţii sunt de acest tip. „Este ca şi când am spune că nu se tratează decât fractura mâinii drepte sau numai a mâinii stângi. Este ceva absolut inexplicabil", a declarat Câmpian.
Acesta a adăugat că medicii stomatologi ar fi trebuit consultaţi înainte de prezentarea pachetului, Colegiul Medicilor Dentişti din România cerând Ministerului Sănătăţii „regândirea în totalitate a pachetului de servicii medicale de bază şi luarea în considerare a faptului că sănătatea orală este un element important în domeniul medical", mai precizează sursa citată. „Credem că ar trebui ca pachetul de bază să conţină tratamente profilactice, un periaj şi un detartraj gratuit, depistarea cariilor plus rezolvarea de urgenţă a durerii fie printr-un pansament calmant sau drenaj, fie prinşi alte servicii elementare, şi eliminarea discriminărilor", a conchis Radu Câmpian.
Pe de altă parte, stomatologii condamnă atitudinea Ministerului Sănătăţii din acest an, de a lăsa copiii au rămas fără tratament stomatologic gratuit, după ce banii alocaţi medicinei dentare au fost reduşi la zero.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi din Bucureşti, Alexandru Brezoescu, a declarat că situaţia este gravă, „fără precedent, deşi, prin Constituţie, tinerii până la 18 ani beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cum respectăm Constituţia? Sunt copii din familii sărace, defavorizate, pensionari cu pensii foarte mici, persoane cu nevoie speciale care nu mai pot beneficia de asistenţă gratuită. În aceste condiţii, se va întâmpla un dezastru, pentru că sunt probleme complicate pe care nu le mai putem rezolva. Dacă vreţi să vă convingeţi, priviţi că tot mai mulţi oameni, dar şi tineri nu au dinţi în gură", a mai spus profesorul Brezoescu.
Preşedintele ASMB a precizat că părinţii scot din buzunar, pentru o carie simplă a copilului, 70 de lei, prin casa de asigurări. „Suma alocată pentru un medic stomatolog a fost, în 2012, de 1.000-1.200 de lei. Din aceşti bani, medicul putea face 20 de carii. O extracţie este în jur de 50 de lei, o proteză la un adult, 600 de lei. Dintr-un plafon alocat, medicul putea face două proteze sau putea trata 20 de carii simple la copil. Ce reprezintă această sumă? Nimic, dar ne-au luat banii pentru copiii. Cel mai frecvent, la copil se întâlneşte caria simplă. Un copil are două sau trei carii", a explicat profesorul Brezoescu.
În aprilie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţau că vor încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.