Mai mulţi tineri parlamentari PSD au readus în actualitate ideea uniformei şcolare, printr-o iniţiativă legislativă care prevede obligativitatea purtării uniformei şcolare de către toţi cei înscrişi în sistemul românesc de Învăţământ.
Astfel, de la grădiniţă până în ultima zi de şcoală de la finalul liceului, toţi copiii ar putea purta uniforme. Motivul invocat de iniţiatorii proiectului de lege ar fi acela că, în ţinute scumpe şi moderne, tinerii uită să înveţe sau cel puţin să-şi respecte dascălii.
Deşi, în cele mai multe unităţi de învăţământ, uniforma la clasele primare este obligatorie, în unele licee, odată cu trecerea la gimanziu începe şi diferenţa dintre elevi, atât prin ţinutele pe care le afişează la şcoală, cât şi prin telefoanele mobile ori chiar maşinile în care îi aduc părinţii.
În acelaşi timp, există şi şcoli unde atât părinţii cât şi cadrele didactice au fost de acord cu o uniformă decentă, dar modernă, care să dea şi senzaţia de disciplină, dar să formeze şi imaginea unităţii respective de învăţământ.
În acest sens, proiectul prevede ca în toate instituţiile de educaţie, de la grădiniţă până în clasa a XII-a, copiii să poarte uniforma ale cărei culori şi modele vor fi alese de comun acord de către tineri, părinţi şi cadre didactice.
În timp ce elevii sunt dispuşi să poarte uniformă, motivând că instituţii de prestigiu din străinătate se mândresc cu ţinutele lor personalizate, se pare că aceia care refuză ideea sunt chiar părinţii. Unii dintre ei se tem, pe de o parte, că „uniformizarea" le afectează tinerilor personalitatea, alţii susţin, din contră, că vor fi nevoiţi să achite sute lei pentru ţinutele obligatorii ale copiilor.
Deocamdată, iniţiativa legislativă se află în dezbaterea Parlamentului.