În acest an, Guvernul anunţa că are în plan să crească vârsta de pensionare a doamnelor. Luni, 11 noiembrie, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a legii actuale, care prevede egalizarea vârstei de pensionare. Toate femeile născute după 1971 trebuie să muncească mai mult pentru a se bucura de pensie.
Ministerul Muncii a publicat, spre dezbatere, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul vizează modificarea art. 53 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul egalizării vârstei standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 ani.
În plus, proiectul prevede şi eşalonarea vârstelor standard pentru femei, în raport de data naşterii, în intervalul 2030 -2035.
Proiectul a fost conceput potrivit noului acord cu Fondul Monetar International şi Comisia Europeană.
Astfel, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani până în ianuarie 2015. Apoi, până în 2030, va atinge 63 de ani, urmând ca, cinci ani mai târziu, să ajungă la egalitate cu cea a bărbaţilor, adică la 65 de ani.
Potrivit proiectului, 195.000 de doamne născute în 1971vor ieşi din câmpul muncii la această vârstă.
Motivaţia Guvernului este aceea reducerea presiunii de pe fondul de pensii care, în prezent, face faţă cu greu numărului mare de pensionari - cu 50% mai mulţi decăt cei care contribuie lunar din salariu.
„Am cuprins în acordul cu FMI şi cu celelalte instituţii finanţatoare internaţionale această clauză de egalizare din motive de sustenabilitate a sistemului de pensii. Avem un deficit de circa 2 miliarde de euro", a declarat Iolanda Stăniloiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, citată de stirileprotv.ro.
Proiectul va rămâne în dezbatere publică până pe 18 noiembrie.