Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

asigurare malpraxisOdată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătăţii, din 2014, vor intra în vigoare şi noi prevederi referitoare la malpraxis. Iată care sunt principalele drepturi şi obligaţii pe care le au doctorii şi pacienţii în cazul unei culpe medicale.

Pacienţii pot soluţiona litigiul amiabil în cel mult şase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asiguraţi pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare, titrează gandul.info.

Principalele noutăţi

În prezent, dacă un pacient a fost victima unui caz de malpraxis aceasta trebuie să apeleze la instanţă pentru a obţine despăgubiri morale. Mai mult, pentru a se dovedi dacă a fost sau nu vorba de o culpă medicală, pacientul trebuie să aştepte câţiva ani. Prin noua lege a malpraxisului, lucrurile se vor simplifica, susţin autorităţile din Sănătate.

- În termen de şase luni, pacientul sau familia află dacă se recunoaşte sau nu cazul de malpraxis de către o comisie de specialitate. În prezent, pentru a afla dacă a fost sau nu culpă medicală, o persoană trebuie să aştepte câţiva ani.

- Poliţa de asigurare împotriva malpraxisului va cuprinde inclusiv despăgubirile morale, lucru neprevăzut până acum. Poliţele de malpraxis folosite în prezent au incluse doar costurile, pierderile la salariu şi tratamentele pentru persoana vătămată la nevoie. În noua lege a malpraxisului, daunele morale se pot obţine şi în urma negocierii cu mediatorul. Daunele morale vor avea un plafon - o sumă maximă de despăgubire. Prin această procedură, asiguratorii pot calcula poliţele corect şi este eliminat riscul situaţiilor în care daunele morale ating sume foarte mari. „O să fie un plafon care va fi stabilit prin norme. Vom analiza şi plafoanele deja existente în alte ţări", a anunţat dr. Raed Arafat, citat de gandul.info.

- Noile poliţe de asigurări vor asigura medicii pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare. „Atunci când un medic încheie o poliţă, acesta va fi asigurat cu 3 ani în urmă, pentru că există posibilitatea ca cineva să nu te dea în judecată imediat, ci mai târziu. Asta înseamnă că orice medic care încheie o asigurare este acoperit nu numai pe perioada poliţei, el fiind acoperit şi pe trei ani anterior", a mai spus Raed Arafat.

- Noua legislaţie va stimula asigurările de sănătate mai ales dacă sunt introduse ghidurile terapeutice conform cărora este evaluată activitatea medicului şi se poate stabili dacă un medic e răspunzător de malpraxis sau nu. „Asigurarea malpraxis are un rol important în a responsabiliza medicul şi în a-l proteja în acelaşi timp. Ghidul terapeutic arată o cale standardizată şi optimă de tratament pentru diverse afecţiuni. Pentru medic, acesta este modul de a obţine cele mai mari şanse de a vindeca un pacient, de a lua decizia corectă", consideră Theodor Alexandrescu, preşedintele Metropolitan Life. Pe de altă parte, abaterea de la acest ghid se poate face de către medic pe propria răspundere, iar cazurile în care medicul nu are succes sunt sancţionate atât de asigurator, cât şi de pacient. Mai mult, e posibil ca asiguratorii să solicite încheierea de contracte cu acei medici care se vor califica pentru limite de despăgubire mai mari, în funcţie de specializare şi de istoricul profesional.

- Spitalele vor suporta o parte din costul poliţelor de malpraxis, având posibilitatea să organizeze licitaţii pentru costurile poliţelor de asigurare. Procentul suportat de angajator (spital) va fi stabilit în normele de aplicare a legii. Medicii de familie îşi vor achita singuri poliţele de asigurare împotriva malpraxisului.

- Asiguratorii vor putea să estimeze activitatea financiară, având în vedere limitarea daunelor morale şi vor putea negocia despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare, mai titrează gandul.info.

- Costurile pentru expertizele în caz de malpraxis vor fi acoperite de poliţa de malpraxis. În prezent, pacienţii erau nevoiţi să achite analizarea cazurilor de către comisiile de pe lângă direcţiile de sănătate publică.

Medici care au greşit şi au plătit

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, în perioada 2009 – 2012, 14 medici au fost sancţionaţi disciplinar sau li s-a interzis practicarea profesiei, titrează gandul.info.

În 2012, CMR a retras dreptul de liberă practică pentru un an, în cazul a trei medici, iar alţi doi au fost sancţionaţi cu interzicerea practicării profesiei pentru o perioadă de trei luni. Trei dintre aceste decizii au fost contestate în instanţă, fiind în curs de soluţionare.

În 2011, Colegiul Medicilor a dispus în cazul unui medic retragerea calităţii de membru, iar în 2010 alţi doi au fost sancţionaţi: unul cu interzicerea profesării pentru 6 luni, iar altul pentru un an. Deciziile au fost contestate în instanţă, dar nu au fost soluţionate. Cinci medici au primit interdicţie de a-şi practica profesia pentru 6, respectiv 8 luni, în 2009, din partea Colegiului.

Dincolo de aceste penalizări impuse de for, doctorii care provoacă un prejudiciu unui pacient suportă şi sancţiuni de ordin financiar pentru că poliţele de asigurări de malpraxis disponibile în prezent nu acoperă despăgubirile morale, mai scrie sursa citată.

Back To Top