Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători, şi numai în România 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi şi 6% la femei).
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale Antidrog, mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.
Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul.
Fumatul pasiv, unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului, reprezintă inhalarea fumului de ţigară de către persoanele nefumătoare, un comportament la fel de nociv, cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi.
Specialiştii consideră că expunerea femeilor însărcinate la fumul de ţigară determină o greutate scăzută a copilului la naştere.
Comunicatul ANA a fost transmis cu ocazia Zilei naţionale fără tutun, 21 noiembrie.