De Ziua Naţională a României, în toate oraşele din ţară au fost organizate parade militare, iar publicul a primit fasole cu cârnaţi şi vin fiert.
La Ploieşti, în timp ce militarii participau la parada organizată de Ziua Naţională, zeci de persoane s-au aşezat la coadă pentru a primi fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Pentru a evita aglomeraţia şi eventuale incidente, jandarmii au montat garduri metalice în dreptul celor două corturi unde s-a împărţit mâncarea. Ceremonia militară şi manifestările dedicate Zilei Naţionale s-au desfăşurat, la fel ca şi în anii trecuţi, pe Bulevardul Republicii. Manifestările au început la ora 10.00, cu intonarea imnului naţional, urmată de un serviciu religios oficiat de mai mulţi preoţi, de discursuri ale autorităţilor locale şi judeţene şi de depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, titrează Mediafax. La manifestările de 1 Decembrie nu a mai participat grupa ecvestră de la Poliţia Locală Ploieşti, desfiinţată în urmă cu doi ani.
Manifestările de Ziua Naţională s-au încheiat la ora 13.00, fiind urmate de un spectacol folcloric desfăşurat pe o scenă amplasată în apropierea statuii lui Mihai Viteazul.
Cea mai amplă paradă militară de până acum a avut loc în Capitală unde, peste 20.000 de români au asistat, la Arcul de Triumf, la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Parada din Bucureşţi este considerată una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase parade militare din ultimele două decenii. Câteva mii de angajati de la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP au defilat alături de 140 de militari din mai multe state ale NATO.
În premieră, la parada de la Arcul de Triumf au asistat doi preşedinti, al României şi al Republicii Moldova. Tot pentru prima dată a fost invitat oficial Majestatea Sa Regele Mihai, reprezentat de nepotul său, Principele Nicolae.
Peste 6.000 de oameni la parada de la Vaslui, cea mai amplă din ultimii 25 de ani, iar aproximativ 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru fasole cu cârnaţi şi vin fiert, la Târgu Jiu, la un restaurant cu capacitatea de numai 800 de persoane. Tot la Tg. Jiu, premierul Victor Ponta a aprins instalaţiile de iluminat festiv ale oraşului.
Şi la Bistriţa au fost peste 6.000 de spectatori ai paradei militare. Acolo, a fost primul an în care autorităţile locale au oferit fasolea cu cârnaţi şi vin fiert, date pe baza unor invitaţii primite de la CJ.
Peste 8.000 de suceveni au asistat, duminică, la parada militară organizată de Ziua Naţională, iar după ceremonii o parte dintre ei au ales să mănânce fasole, să bea vin fiert şi să asculte fanfara pe esplanada din centrul Sucevei, în timp ce alţii au preferat să facă poze cu tehnica militară.