Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a emis, astăzi, un nou comunicat de presă în care explică detaliat situaţia financiară şi de achiziţii a instituţiei pe care o coordonează. Potrivit informaţiilor prezentate, spitalul a asigurat, numai în 2013, medicamente în valoare de 105 miliarde de lei vechi către secţiile din administrarea sa.
Totodată, managerul explică circuitul financiar dintre CAS şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, realitate valabilă, probabil, pentru toate unităţile medicale cu paturi din ţară: CAS are restanţe de 35 de miliarde de lei vechi către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Comunicatul vine după ce un grup de medici din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a trimis, pe adresa redacţiei, o scrisoare deschisă în care se afirmă că „sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute". Medicii spun: „condiţiile oferite de către sistem obligă, zilnic, toţi medicii din România la mici compromisuri fără de care nu ar putea asigura asistenţa medicală".
Iată comunicatul integral trimis de Strâmbeanu.
„Comunicat de presă
02.12.2013
Doamnelor şi domnilor, stimaţi pacienţi şi aparţinători, stimaţi reprezentanţi ai mass-media,
Revin cu o informare completă asupra situaţiei actuale a Spitalului Judeţean de Urgenţă, prezentându-vă, punctual, informaţii esenţiale atât despre baza materială a spitalului nostru, aparatura importantă achiziţionată în ultimii ani, dar şi informaţii care vă pot edifica asupra situaţiei economice a unităţii medicale în care eu şi colegii mei ne desfăşurăm activitatea.
Vă prezint aceste informaţii atât pentru a vă contura o imagine corectă, de ansamblu, asupra unităţii noastre, unitate atât de mediatizată, în mod regretabil, în ultimele zile ca fiind un „spital al morţii". Fără a nega minusurile prezentate de mass-media, minusuri referitoare, în primul rând, la condiţiile de cazare, prezint opiniei publice datele de mai jos, pentru ca fiecare om de bună-credinţă din România să aibă o imagine de ansamblu asupra activităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
1. Banii alocaţi achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în anul 2013 au fost în sumă de peste 100 miliarde lei vechi, achiziţionarea acestora făcându-se în urma referatelor de necesitate făcute de şefii secţiilor. Repet ceea ce am mai spus: secţiile trimit necesarul, iar medicamentele şi materialele sanitare sunt cumpărate şi trimise pe secţiile respective.
Acesta este circuitul. Insist pe acest aspect, pentru că opinia publică trebuie să fie corect informată asupra situaţiei medicamentelor din spital, mai ales atunci când oamenilor li se cer medicamente, pe secţii, pentru a-şi duce tratamentele la bun sfârşit. Eu, ca manager al unităţii, vă prezint sumele, dumneavoastră urmând să concluzionaţi asupra efortului financiar şi, implicit, asupra situaţiei generale.
2. În Spitalul judeţean de Urgenţă Ploieşti au fost efectuate numeroase investigaţii paraclinice Computer Tomograf şi Rezonanță Magnetică Nucleară (de exemplu numărul investigaţiilor paraclinice Computer Tomograf şi RMN în anul 2013 a fost de 13.500).
3. Până în prezent, CAS are să ne plătească o sumă restantă de aproximativ 35 miliarde lei vechi pentru servicii medicale efectuate, validate şi recunoscute plus plata serviciilor medicale efectuate în luna noiembrie, conform contractului.
Opinia publică trebuie să ştie aceste lucruri, pentru a se înţelege, în mod corect, o realitate de netăgăduit a sistemului medical românesc, atunci când vorbim despre finanţarea acestuia. Nu mai trebuie să adaug că într-un spital cu urgenţe permanente, aşa cum este Spitalul Judeţean, orice sumă restantă conduce, în mod logic, la minusuri în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite, pe ansamblul lor. Punctul următor vine ca un argument în plus asupra acestei realităţi cu care ne confruntăm.
4. Până în prezent există un număr de aproximativ 8000 de pacienţi trataţi şi spitalizaţi peste valoarea de contract, echivalentul a peste 120 miliarde de lei vechi.
5. Cu toate acestea spitalul are la data de 31 octombrie 2013 „ARIERATE ZERO".
6. Alături de aparatura performantă şi de înaltă performanţă existentă (CT, RMN, angiograf ) sunt în curs de achiziţionare mai multe aparate medicale foarte importante pentru derularea activităţii medicale: aparat radiologie digital, electroencefalograf, video-gastroscop, aparat de intervenţii chirurgicale ORL, aparat anestezie –terapie intensivă, monitoare pentru secţia ATI.
7. Suntem în faza finală de realizare a unui contract european pentru achiziţionarea unui sistem informatizat al serviciilor medicale din spitalul nostru.
8. În unitatea de primiri urgenţe a spitalului se examinează anual peste 100.000 de pacienţi.
Prin cele prezentate mai sus doresc să menţionez faptul că întreg corpul medical face eforturi deosebite pentru a asigura nevoile tuturor pacieţilor noştri, indiferent de gravitatea cazurilor. Este adevărat că întâmpinăm probleme în ceea ce priveşte condiţiile de cazare, spitalul făcând eforturi pentru a rezolva aceste lucruri în paralel cu asigurarea priorităţilor de maximă urgenţă, acestea fiind medicamentele şi materialele sanitare.
Revin şi subliniez că imaginea prezentată în ultimele zile a unităţii noastre medicale este una care aduce mari deservicii Spitalului, dar şi personalului medical, care face eforturi imense pentru tratarea şi salvarea vieţilor oamenilor.
Îmi pare rău că eforturile şi realizările notabile ale oamenilor care lucrează aici au fost umbrite prin titluri uneori dureroase. Recunosc că Spitalul Judeţean nu este unitatea perfectă, desigur că avem neajunsuri, însă în nici un caz nu se poate numi „Spitalul Groazei" sau „Spitalul Morţii".
Înainte de a încheia, revin insistent cu o informaţie importantă pentru toţi pacienţii noştri şi aparţinătorii acestora: oamenii trebuie să ştie că Spitalul Judeţean de Urgenţă achiziţionează în permanenţă bisturie noi, stocul fiind mereu peste numărul intervenţiilor chirurgicale. Insist pe acest aspect, pentru că inducerea ideii conform căreia chirurgii sunt obligaţi să folosească bisturie de unică folosinţă pentru mai mulţi pacienţi este nu numai o informaţie periculoasă, ci şi un mare neadevăr.
Vă stau la dispoziţie cu orice informaţie necesară demersului dumneavoastră de informare a opiniei publice.
Cu sinceritate,
Adrian Strâmbeanu
Manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti"