Prahoveanul Alexandru Popescu a ales să protesteze, făcând greva foamei, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montana, dar şi a celei de la Pungeşti, unde jandarmii au intervenit în forţă împotriva oamenilor care nu erau de acord cu explorările Chevron.
Este printre puţinii prahoveni care au demonstrat în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti încă de la începutul scandalului legat de Roşia Montană, atunci când Guvernul a încercat să treacă, prin Parlament, un proiect dedicat celor de la Gabriel Resources, prin care corporaţia ar fi avut tote mijloacele legale de a expropria sătenii, dar şi pentru a demara exploatarea auriferă.
Pentru acelaşi principiu, Alexandru se află, de 14 zile, în greva foamei, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti.
O comunitate importantă de români îl susţine. Mai mult pe Facebook, decât alături de el, în frig, la kilometrul zero al României.
Alexandru Popescu a fost şi în Roşia Montană, şi în Pungeşti. Este un adevărat iubitor al naturii şi un pasionat de munte. În timp ce acasă îl aşteaptă o nevastă şi un băiat de 23 dea ani, bărbatul spune că de pe 21 decembrie nu a mai pus niciun colţ de pâine în gură. Are buletine de analize ale ambulanţei, dar are şi o pagină de Facebook dedicată strict pentru protestul pe care l-a început înainte de Crăciun unde oamenii se mobilizează să-l viziteze şi unde periodic se scriu stiri noi despre starea sa.
„Acasă am o mică grădină ecologică. Din când în când vând din colecţiile personale strânse de-a lungul a 30 de ani. Printre acestea se numără cărţile poştele cu Munţii Bucegi care au fost scoase pe toată perioada monarhiei, dar şi alte lucruri. Mă descurc. Am lucrat în vânzări până în urmă cu cinci ani. Am renunţat, pentru că în 15 ani m-am bucurat, adunate, de circa trei săptămâni de concediu. Am avut şi nişte probleme, o hemoragie internă. Atunci am hotărât că e mai bine să trăiesc chiar cu bani mai puţini, dar mai liber un pic", povesteşte nea Sandu, cum îi spun susţinătorii mereu în trecere pe la bordurile de lângă semnul „zonă liberă de neocomunism", scriu şi jurnaliştii de la adevarul.ro.
Fiul lui a trecut recent pe acolo, dar nu a reuşit să-l convingă să vină acasă: „problema pe care am văzut-o la Pungeşti, stând acolo zece zile, este pe undeva deasupra familiei. În Pungeşti au fost încălcate toate legile existente în acest moment. De altfel, părerile mele se regăsesc într-un raport APADOR (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România).
A fost în Pungeşti de dinainte ca gardul montat de compania Chevron să fie dărâmat, pe de trei decembrie. Faţa i se încruntă când îşi aduce aminte despre experienţa sa de acolo:
„atunci, am intrat ilegal în acel sat. În propria mea ţară, am intrat ca şi cum aş fi trecut fraudulos graniţa unui alt stat înainte de 1989. Erau foarte multe filtre de poliţie, dacă nu erai localnic nu puteai intra, foarte multă jandarmerie. Acum s-au mai îmbunătăţit lucrurile. Cei de la Poliţia Rutieră întrebau oamenii, dacă au străini în maşină sau nu. Străini, în sensul de oameni care nu sunt din acea localitate", povesteşte nea Sandu.
"Generaţia mea i-a lăsat pe politicieni să-şi facă de cap"
„Fac acest gest extrem pentru că, într-un fel, mă simt vinovat. Pentru că, după aşa zisă revoluţie din 1989, noi nu am terminat lucrurile, mă refer la generaţia mea, la cea a aşa zisilor decreţei. Noi am avut vârsta necesară de a schimba aceste lucruri, dar fiecare ne-am găsit câte un loc de muncă călduţ şi ne-am cam îndepărtat de viaţa socială şi i-am lăsat pe politicieni să-şi facă de cap în România. Acum au ajuns la un grup foarte unit de oameni care cu greu se vor dezmembra", explică prahoveanul. În Piaţa Universităţii, oamenii se organizează în fiecare zi pentru a sta cu nea Sandu. Unii vin noaptea, alţii dimineaţa, unii stau 10 minute, alţii stau ore, unii vin zilnic. Nu lipsesc nici trecătorii curioşi, care se opresc să-i afle povestea.
Alexandru Popescu spune că protestează pentru ilegalităţile pe care le-a văzut în Pungeşti. Nu se poate ca în România anului 2013 să vezi atât de multe ilegalităţi şi autorităţile să nu ia absolut nicio măsură.
Protestatarul din Piaţa Universităţii spune că premierul Victor Ponta a dezinformat în ceea ce priveşte problema gazelor de şist, dar îl acuză şi pe Traian Băsescu că a susţinut că turismul la Roşia Montană nu este posibil, când de fapt el ar avea cereri, dar este blocat de decizia autorităţilor de a declara locul zonă monoindustrială.
Suport - Pagina de Facebook Alexandru Popescu