Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
Aproape două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica marţi, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este purtat de 1.951.971 de cetăţeni români - 1.420.774 de bărbaţi şi 531.197 de femei, a precizat MAI.
Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica marţi, 7 ianuarie, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 - Ionela, 11.290 - Nela, iar 6.726 - Ionelia.
Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie, respectiv 514.865, poartă numele Ioan, alţi 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos.
Biserica a închinat Sfântului Ioan şase sărbatori pe an: zămislirea lui - 23 septembrie, naşterea - 24 iunie, soborul lui - 7 ianuarie, tăierea capului - 29 august, prima şi a doua aflare a capului - 24 februarie şi a treia aflare a capului - 25 mai.
Ioan este un nume iudaic: „Iohanan" fiind prescurtarea din „Iehohanan", însemnând „Dumnezeu s-a milostivit".
Tradiţii şi obiceiuri
În trecut, de Sfântul Ioan, avea loc Iordănitul femeilor, un ritual din care s-a mai păstrat doar ospăţul final, ospăţ ce încheie, astfel, ciclul sărbătorilor de iarnă. Nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.
În anumite zone, de exemplu în Maramureş, se mai ţine obiceiul Vergelului sau „spargerea Crăciunului", o petrecere la care fetele de măritat pregătesc coşuri cu băutură. Fetele care se mărită în acel an intră în horă cu aleşii lor, apoi se încinge ospăţul.
Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi este respectat pentru ca nou-născuţii să fie sănătoşi. Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.
Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice.
O altă tradiţie spune că, în dimineaţa de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriţi de boli în cursul anului.
Bătrânii spun că, după Sfânt-Ion, se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se facă mai cald.