Cei șase oameni de afaceri din Prahova retinuți de procurori sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani au fost arestați preventiv, joi seara, anchetatorii calculând un prejudiciu de peste 11 milioane lei prin evaziune fiscală și peste 19 milioane lei în urma spălării banilor.
Secția penală a Tribunalului Prahova a admis, joi seara, propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești privind arestarea celor șase oameni de afaceri din Prahova, ale căror firme au contracte cu autoritățile publice din județul Prahova, atât cu Consiliul județean, cât și cu primăriile de comune, orașe și municipii.
Așa cum APH vă informa joi seara, magistrații au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărândă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărândă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel, sub acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, au declarat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Potrivit procurorilor, oamenii de afaceri au creat un prejudiciu de 11.154.699 lei prin evaziune fiscală și 19.245.201 lei în urma spălării banilor. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2013 cei șase au desfășurat operațiuni comerciale nereale, cu societăți de tip fantomă, operațiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăților pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.
Cei șase sunt urmăriți penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Păvăleanu, a fost arestat preventiv, anul trecut, alături de alte șase persoane.
În dosar sunt cercetate sau urmărite penal peste 130 de firme, printre acestea numărându-se firme care de multi ani încheie contracte pentru diverse lucrări cu autoritățile din Prahova.
Cei șase sunt cunoscuți în mediul local de afaceri, fiind constructori „tradiționali" pentru diverse lucrări din bani publici.
Marian Răducu Țărândă și fiul acestuia Andrei Costin Țărândă controlează firma Via Star New Corporation SRL, înființată în anul 2012 și care încă din anul înființării a obținut trei contracte pentru întreținerea drumurilor județene din Prahova.
Anterior, Marian Țărândă a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al cărei nume apare de asemenea în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a păstrat Star T&D după ce Țărândă s-a retras din firmă, este, de altfel, cel care l-a denunțat la DNA pe unul dintre inculpații din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Răzvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influență în urma căruia ar fi obținut un beneficiu de 5 milioane de lei.
Un al treilea suspect pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, Dragoș Ioan Ionescu, este managerul firmei Conti SA, societate urmarită penal în dosarul în care este arestat Păvăleanu.
De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controlează firma Coni SRL, al cărei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmărite penal în același dosar încă de la începutul cercetărilor.
SC Conti SA și SC Coni SRL au câștigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Județean Prahova, cât și cu instituții din subordinea acestuia sau cu alte autorități locale din județ.
Cel mai puțin cunoscut dintre cei șase oameni de afaceri arestați este Costin Gabriel Mușat. Acesta este reprezentant al SC Histria Solaris SRL, o firmă care activează în domeniul construcțiilor și transportului, care este înființată în anul 2009 și are sediul în Ploiești. Potrivit mediafax.ro, firma are deschisă procedura de insolvență, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Prahova.