Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forţat în Munţii Apuseni, a murit în accidentul aviatic, au declarat, pentru Mediafax, surse din MAI. O studentă rănită grav în accident a încetat din viaţă, în ciuda intervenţiei echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale. Toţi răniţii au fost aduşi la UPU 1 Cluj.
Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.
Iovan avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.
După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.
Adrian Iovan a fost căsătorit cu designerul Romaniţa Iovan, pe care a cunoscut-o în timpul unui zbor. Au împreună un fiu, Albert. Pilotul avea şi o fiică, în vârstă de 27 de ani, dintr-o căsătorie anterioară.
La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru Mediafax, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.
PRIMUL S.O.S.
Avionul a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
Locul producerii accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost stabilit pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, informaţia fiind pusă la dispoziţia instituţiilor ce au participat la operaţiunea de căutare şi salvare, informează STS.
„Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Victimele accidentului aviatic au fost preluate de către echipele de salvare la opt ore după anunţarea prăbuşirii. Localizarea greoaie a locului prăbuşirii avionului a dus la întârzierea echipelor de salvare.
Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că aeronova condusă de Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depăşit zona Sibiului.
Pilotul ar fi anunţat atunci că va cobarî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.
„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului", a declarat preşedintele Romatsa.
Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice, mai relatează Mediafax.
CONSERVA ZBURĂTOARE
În timp ce aeronava Piper Cheyenne se află în revizie, pentru lipsa unei piese, medicii folosesc două aparate de zbor vechi: un Britten Norman Islander vechi de 45 de ani şi o Seneca de 20 de ani. Acestea nici măcar nu aparţin vreunei instituţii medicale, ci Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, fiind folosite de medici pentru zboruri medicale de urgenţă în baza unui contract, relatează gandul.info.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru stirileprotv.ro, că România deţine o aeronavă medicală americană de ultimă generaţie, care a costat 1 milion de euro, dar care este ţinută în hangar.
Este vorba despre o aeronavă Piper Cheyenne de generaţia a III-a, aflată în folosinţă din iulie 2013, utilizată de SMURD în sute de cazuri, cel mai cunoscut fiind cel al solistului Şuie Paparude, Mihai (Michi) Câmpineanu.
''În acest moment, este în revizie la Aerostar Bacău, pentru că îi lipseşte o piesă'', a declarat Raed Arafat.
Mai mulţi medici au acuzat SMURD-ul că aeronava este folosită doar pentru acţiunile serviciului de urgenţă şi că nu este utilizată şi pentru acţiuni de transplant.
Raed Arafat a răspuns prin publicarea unei liste cu operaţiunile de transplant la care a participat aeronava de 1 milion de euro. Este vorba doar despre două astfel de misiuni - una în Cluj, cu 5 doctori (10 noiembrie 2013) şi alta în Iaşi, tot cu 5 doctori (28 noiembrie 2013).
REACŢIILE AUTORITĂŢILOR
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj.
„Răspunsul îl găsiţi la STS, în speţă la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri", a spus Stroe pentru gandul.info.
Întrebat de ce nu a fost trimisă în misiune aeronava SMURD, el a spus că aceasta este „pentru salvare de oameni, nu pentru alte activităţi".
„Deocamdată nu am ce reproşa, nu am văzut elementele", a spus Stroe, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor privind operaţiunile de intervenţie în cazul aeronavei prăbuşite.
FOTO DE LA LOCUL ACCIDENTULUI: MEDIAFAX