Corupția politică și mica corupție rămân o problemă semnificativă în România, chiar dacă au fost înregistrate unele rezultate pozitive în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt. Aceasta este una dintre concluziile primului raport anticorupție pentru toate statele membre, publicat luni, de Comisia Europeană.
Potrivit unor sondaje de opinie publicate împreună cu raportul anticorupție, 93 % dintre români sunt de acord că fenomenul corupției este răspândit pe scară largă în România, titrează gandul.info.
Media europeană este de 76 %, iar peste 56 % dintre europeni consideră că nivelul corupției din țara lor a crescut în ultimii trei ani.
Totodată, un european din 12 afirmă că a fost martor al unui caz de corupție în ultimul an.
La nivelul UE, corupția aduce prejudicii anuale în valoare de 120 de miliarde de euro, potrivit comisarului european pentru Afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
În capitolul dedicat situației din România, este precizat și faptul că voința politică de a aborda corupția și de a promova standarde înalte de integritate a fost „inconsistentă". Acesta este motivul pentru care Executivul european recomandă României să se asigure că sunt menținute toate garanțiile necesare pentru a proteja independența investigațiilor și continuarea anchetelor imparțiale în cazurile de corupție la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcții publice, mai titrează gandul.info.
Comisia sugerează țării noastre să elaboreze coduri de conduită pentru persoanele alese în funcții publice și să se asigure că orice act de corupție este sancționat „eficace", același lucru fiind valabil și în cazul conflictelor de interese ale funcționarilor publici.
VEZI RAPORTUL COMISIEI EUROPENE PENTRU ROMÂNIA. Mai multe AICI.