Guvernul intenționează introducerea impozitării progresive a salariilor, cu 8%, 12% și 16%, asumată în strategia fiscal-bugetară 2014-2016. Cotele ar urma să fie aplicate pe grile de venit, însă în propunerea Guvernului nu se regăsesc aceste grile.
În noua formă a strategiei fiscal-bugetare 2014-2016, se prevede, la capitolul referitor la Codul Fiscal, „introducerea impozitului diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote 8%, 12% și 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit", titrează gandul.info.
La pachet, Guvernul își propune „reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care, prin măsurile ce vor fi întreprinse, va avea un impact bugetar neutru".
Așteptând să preia conducerea Ministerului de Finanțe, Eugen Nicolăescu susține că măsura impozitării diferențiate are drept scop „reducerea fiscalității și sporirea competitivității fiscale a mediului de afaceri".
Vezi aici principalele măsuri privind CODUL FISCAL
În principiu, FMI ar fi de acord cu impozitarea progresivă daca ar avea și rate peste 16%. „Trecerea la cota progresivă ar trebui să nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza dacă se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar dacă se operează o reducere a salariilor", susținea, anul trecut, șeful misiunii FMI, Erik de Vrijer.