Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer la sân peste 8.000 de femei. Cele mai multe cazuri se află în stadii atât de avansate, încât prima opțiune pentru vindecare este masectomia, adică amputația sânului cu tumoră malignă.
Pentru femeile care suferă o astfel de intervenție oncologică, șocul pierderii unui sân sau a ambilor sâni, așa cum aleg, mai nou, medicii, de teama recidivei, este enorm. De multe ori, ele nu pot trece psihic peste această traumă.
„Pierderea unui simbolism atât de copleșitor cum este sânul este o lovitură foarte grea. Iar reintegrarea într-o viață normală în care nu trăiește sub spectrul cancerului este foarte importantă. E una din acele instanțe rare în care chirurgia este o intervenție psihosocială", a explicat medicul psihiatru Vlad Stroescu, pentru protv.ro
După ce, ani întregi, organizațiile pentru drepturile pacienților au militat pentru ajutarea acestor femei atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere financiar pentru reconstrucția mamară în urma masectomiei, statul s-a arătat, în sfârșit, deschis, pentru decontarea intervențiilor chirurgicale de reconstrucție a sânului.
„De acum încolo, o femeie care, din păcate, a suferit o operație și a trebuit să i se amputeze sânul, va putea să aibă parte gratuit de această endoprotezare și să micșorăm - dacă putem spune asa ceva - acea suferință pe care o femeie a avut-o ca urmare a cancerului", a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.
Din acest an, o comisie de specialiști va decide, pentru fiecare caz în parte, dacă intervenția estetică se poate face în acelasi timp cu extirparea tumorilor. Costul standard al unui implant va fi de 500 de euro.
Proteza care imită aspectul natural poate fi implantată chiar în timpul operației, însă doar o cincime dintre paciente își permit acest lucru. Cel mai mic preț al pieței pentru o proteză este 11.000 de lei. Costurile se dublează dacă sunt scoși ambii sâni.
De cele mai multe ori, pacientele nu au bani pentru operațiile de reconstrucție a sânului, așa că folosesc diverse proteze externe improvizate.
Centrele oncologice deschid deja listele de așteptare pentru decontul implanturilor. Psihiatrii spun că, pe lângă susținerea financiară, femeile ar trebui asistate tot timpul și de un terapeut.
„Toate ghidurile medicale pentru oamenii cu cancer prevăd și un suport psihologic din oficiu, nu ca un lux, ori acest lucru nu se întâmplă. Medicii de la noi nu sunt formați pentru așa ceva", a mai susținut Vlad Stroescu, medic psihiatru.
Deși este cel mai frecvent tip de cancer, dacă este depistat în stadiul incipient, șansele de recuperare după o tumnoră malignă la sân ajung până la 94 %.