Senatul a adoptat, marți, în plen, o inițiativă legislativă privind exercitarea profesiei de bonă. Proiectul prevede drepturile și condițiile de muncă ale bonei, dar și situațiile în care o persoană nu are voie să lucreze ca bonă.
Serviciile furnizate de bonă sunt servicii pentru armonizarea vieții de familie cu viața profesională, aşa cum sunt reglementate de legea 292/2011 a asistenței sociale.
Inițiatorii proiectului au susținut că situația din România invocă o astfel de lege, ținând cont de lipsa de locuri din creșe și grădinițe și de nevoia părinților de a se întoarce la muncă. De cele mai multe ori, aceste bone nu au contract de muncă înregistrat la instituțiile competente, iar în acest fel se perpetuează munca la negru.
Potrivit noului proiect, poate fi bonă orice cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reședința legală în aceeași localitate cu domiciliul/reședința părinților și orice persoană străină cu drept de muncă în România sau dacă posedă diplomă recunoscută sau echivalată pentru domeniul de activitate.
Bonele trebuie să fie apte din punct de vedere medical și psihologic, dovedind cu acte medicale aceste condiții.
Bonele pot obține certificate de calificare (diplome sau alte titluri recunoscute sau echivalate) care atestă îndeplinirea acestei profesii, urmând a fi actualizate anual.
Bona poate oferi simultan servicii de îngrijire și supraveghere pentru cel mult patru copii, cu vârste între 3 luni și 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.
Angajatorii bonelor, persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia contracte de muncă pentru acestea.
Nu au voie să profeseze ca bone:
- persoanele care au antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar
- persoanele care, în exercitarea profesiei de bonă, au săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă,
- persoanele care locuiesc cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale
- persoanele decăzute din drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească
- persoanele care suferă de boli cronice transmisibile
- persoanele care sunt dependente de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope
- persoanele cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.