Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

pesta porcina africanaPână la 1 aprilie, toți crescătorii de animale din țară, dar și primăriile care au în administrare grădini zoologice sunt obligați să ia măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane, după ce două focare au fost depistate în Lituania.

ANSVSA a emis, recent, un apel către toate Direcțiile de Sanitar Veterinare și Prefecturi, prin care să informeze persoanele fizice și juridice asupra pericolului acestei boli și obligației de a-și asigura echipamente de protecție și dezinfectanți corespunzători.

Agenții şi operatorii economici deţinători de animale de producţie crescute în scop comercial sau de agrement, cei care operează în activitatea lor cu animale (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice organizate în condiţiile legii), deţinătorii de exploatații comerciale, abatoare, centre de colectare, baze de achiziții, precum și primăriile oraşelor care au în subordine grădini zoologice au obligația să-şi reactualizeze periodic un stoc de echipamente de protecţie, materiale de intervenţie şi dezinfectanţi care să servească intervenţiei în cazul confirmării unor focare de boli majore în unitatea proprie. Costurile acestor materiale vor fi suportate din fonduri proprii.

Potrivit informării DSVA SA Prahova, materialele de protecţie, dezinfectante și echipamentul pe care unitățile sunt obligate să le dețină pentru intervenția inițială sunt următoarele:

- echipament de protecție: măști, mănuși, ochelari de protecție, salopete, cizme cauciuc etc.
- dezinfectante eficiente față de agenții infecțioși, detergenși și săpun;
- pompe de curățare și dezinfecție, lopeți, razuri etc.

Cantităţile din materialele, echipamentele și dezinfectantele vor fi stabilite în cadrul fiecărui Centru Local de Combatere a Bolilor prin Ordin al Prefectului, în funcție de mărimea unității, și vor fi comunicate fiecărui agent economic în parte.

VEZI AICI LISTA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE DIN PRAHOVA ȘI CANTITĂȚILE DE MATERIALE PE CARE TREBUIE SĂ LE DEȚINĂ FIECARE

Două focare de pesta porcină africană (PPA) au fost depistate în Lituania, la doi mistreți, motiv pentru care sub alertă au intrat, pe lângă Direcțiile Sanitar Veterinare, și exploatațiile comerciale de porci sălbatici, dar și forndurile de vânătoare.

PPA este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vâstă și sex, a cărei mortalitate este de 100%. Virusul PPA poate rezista până la zece zile în fecalele de porc, până la șase luni în carnea sărată și afumată, până la un an în corpul căpșelor și mai mulți ani în carnea congelată.
Virusul se transmite atât direct, prin atingerea animalelor, cât și indirect, prin adăposturi comune și chiar căpușe. De la porcii domestici și sălbatici, virusul se poate transmite la iezi și la iepuri.
Semnele bolii sunt febră mare (40,5 – 42 grade Celsius) timp de 3-4 zile, inapetență, tuse, hemoragii, pete hemoragice la nivelul corpului. Cu 24 de ore înainte de moarte, la multe animale infectate apar semne de meningoencefalită, asemănătoare turbării, dar și paralizii, iar scroafele gestante avortează. Moartea după infectare apare în 5-20 de zile.
Pentru PPA nu există vaccin disponibil și nici tratament, singurele măsuri fiind cele de prevenție.

DIN PRAHOVA
Back To Top