Senatorii au decis că vânzarea de medicamente online este legală, așa că au respins propunerea legislativă de modificare a Legii farmaciei nr. 266/2008 în sensul interzicerii comerțului farmaceutic online.
Senatorii consideră că forma de comerț online cu medicamente reprezintă cea mai modernă formă de vânzare-cumpărare și o excelentă alternativă la eliberarea clasică de medicamente în farmacii, dar trebuie reglementată prin anumite prevederi legale. Comerțul farmaceutic online oferă anumite avantaje atât pentru consumatori şi comercianţi, cât și pentru colectarea taxelor de către stat.
„Comerțul farmaceutic online are multiple avantaje pentru pacienți care au acces non-stop prin internet la informații despre produse, prețuri, disponibilitate din stoc, posibilitatea de rezervare a comenzii, plată și livrare direct la domiciliu a medicamentelor. Totuși, medicamentele cu regim special, precum cele foarte toxice, cele cu regim de stupefiante şi cele compensate să fie distribuite în mod clasic", a explicat senatorul Valeriu Todirașcu, într-un comunicat de presă.
Pentru bugetul de stat, avantajele comerțului farmaceutic online sunt foarte mari pentru că digitalizarea oricărui tip de vânzare-cumpărare, inclusiv cu medicamente, duce la fiscalizarea tuturor vânzărilor şi diminuarea evaziunii fiscale.
Senatorii au mai apreciat că interzicerea comerțșului online cu medicaaamente nu ar elimina problemele și iscurile achiziționării pe această cale a produselor farmaceutice, ca medicamentele contrafăcute, dar și problemele din comerțul farmaceutic clasic, cum sunt eliberarea fără rețetă a medicamentelor care necesită prescripție medicală, înlocuirea medicamentelor eliberate pe rețete compensate cu alte produse, încasarea banilor pe medicamente compensate fără eliberarea acelora sau onorarea unor rețete compensate pe numele unor persoane decedate sau care nu au fost consultate.