Educația copiilor la domiciliu nu este recunoscută de către legislația din Învățământul românesc. Totuși, sute de părinți au ales să-și educe copiii acasă, pentru a-i feri de abuzurile din sistem.
Peste 200 de familii din România au optat, până în prezent, pentru educaţia copiilor acasă, alternativă despre care spun că oferă mai multe beneficii decât actualul sistem de învățământ. Motivele pentru care ei aleg homeschooling-ul par justificate: părinții spun că astfel copiii învață mai bine și sunt feriți și de posibilele abuzuri care pot să apară în sălile de curs, titrează digi24.ro.
Pentru a le putea preda copiilor acasă, părinții și-au înscris copiii la școli din străinătate, unde acest sistem de învățământ este recunoscut de legislație. Cei mai mulți au optat pentru unități de învățământ din Statele Unite, unde taxele de școlarizare sunt mai accesibile, între 200 și 1000 de dolari pe an.
Lecțiile sunt predate online, pe Skype, iar manualele provin tot din mediul virtual, însă sunt total diferite de cele clasice: atractive, interactive, cu multe explicații video, cu jocuri și diferite experimente.
În România, educația la domiciliu nu este recunoscută prin lege, însă un copil care învață acasă poate oricând să se transfere în sistemul de învățământ în urma unui examen, mai relatează digi24.ro.
Psihologii spun, însă, că educația la domiciliu îi privează pe cei mici de adaptarea la societate, de concurență, practic de contactul cu cei de vârsta lor care îi va defini ca persoane atunci când vor fi mari.