Prin lege, persoanele cu dizabilități pot intra gratuit la spectacole și la evenimente sportive. Aceste drepturi sunt prevăzute în Legea 448/2006 actualizată pentru persoanele cu handicap.
Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată confirmă anumite drepturi de care persoanele cu dizabilități beneficiază la instituțiile culturale și sportive. Deși unele dintre aceste drepturi erau cunoscute de ani buni, puține dintre persoanele care au un handicap uzează de ele, pentru simplul motiv că nu le cunosc. Așa se explică numărul extrem de mic de persoane cu dizabilități care ajung la evenimente de tot felul.
„Totdeauna am ținut cont de aceste drepturi ale persoanelor cu dizabilități și, de fiecare dată când au fost cereri, le-am oferit intrarea gratuită sau redusă la spectacole, așa cum prevede legea. De multe ori, la spectacole, avem între șase și zece persoane cu dizabilități. Totul este să sune și să întrebe de locurile disponibile, să rezerve locuri la spectacolele dorite. Este un obicei de multă vreme păstrat pe care îl vom respecta, așa cum este normal", ne-a declarat directorul Teatrului „Toma Caragiu" din Ploiești, Raluca Nicolescu.
Persoanele cu dizabilități locomotorii din Ploiești pot urmări și meciurile de fotbal pe stadionul „Ilie Oană" care a primit, anul trecut, Marca Accesibilității din partea Fundației Motivation România, o certificare a instituțiilor publice și private care și-au dotat corect clădirile pentru persoanele în scaun rulant: rampă de acces, lift special și grup sanitar adaptat. Din cele 15.000 de locuri ale stadionului, 18 sunt special amenajate pentru persoanele cu dizabilități lomotorii, cu posibilitatea de extindere a numărului dacă acest lucru este solicitat.
Iată ce prevede Legea 448/2006 actualizată (CAPITOLUL II Drepturile persoanelor cu handicap, SECŢIUNEA a 4-a Cultură, sport, turism)
Art. 21
(1) Autorităţile competente ale administraţiei publice au obligaţia să faciliteze accesul persoanelor cu handicap la valorile culturii, la obiectivele de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber.
(2) În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism, autorităţile administraţiei publice au obligaţia să ia următoarele măsuri specifice:
a) să sprijine participarea persoanelor cu handicap şi a familiilor acestora la manifestări culturale, sportive şi turistice;
b) să organizeze, în colaborare sau parteneriat cu persoane juridice, publice ori private, manifestări şi activităţi culturale, sportive, de petrecere a timpului liber;
c) să asigure condiţii pentru practicarea sportului de către persoanele cu handicap;
d) să sprijine activitatea organizaţiilor sportive ale persoanelor cu handicap.
(3) Copilul cu handicap, precum şi persoana care îl însoţeşte beneficiază de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive.
(4) Adulţii cu handicap beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive, astfel:
a) adultul cu handicap grav sau accentuat, precum şi persoana care îl însoţeşte beneficiază de gratuitate;
b) adultul cu handicap mediu şi uşor beneficiază de bilete de intrare în aceleaşi condiţii ca pentru elevi şi studenţi.
(5) Sumele aferente drepturilor prevăzute la alin. (3) şi (4) se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi cultelor, al Agenţiei Naţionale pentru Sport, din bugetele locale sau, după caz, din bugetul organizatorilor publici ori privaţi.