Parlamentul Crimeei a proclamat, luni, independența peninsulei de Ucraina și a cerut alipirea ei la Rusia. Toate unitățile militare ucrainene cu sediul în Crimeea vor fi dizolvate, a anunțat președintele Parlamentului din peninsulă. Recent, Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie în Ucraina.
Parlamentul Crimeei a proclamat INDEPENDENȚA peninsulei şi a votat pentru alipirea la Rusia, în urma referendumului de duminică, prin care 96,6% dintre participanți au votat pentru această politică. De asemenea, Parlamentul Crimeei a decretat naționalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său, titrează Mediafax.
„Republica Crimeea cere Naţiunilor Unite şi tuturor ţărilor din lume recunoaşterea unui stat independent", stipulează textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. „Și cere Federaţiei Ruse să o accepte ca membru".
Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat că peninsula va trece, în 30 martie, la ora Moscovei.
Președintele rus Vladimir Putin se va exprima marți în faţa Parlamentului rus în privinţa Crimeei. Toate unităţile militare ucrainene cu sediul în Crimeea vor fi dizolvate, a anunţat luni preşedintele Parlamentului din peninsulă.
Traian Băsescu, președintele României a declarat că „Nu va fi război în zona Mării Negre. Românii să nu se teamă de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, România neavând riscuri de securitate directe".
Întrebat dacă va fi război, şeful statului a răspuns: „Categoric nu, nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, zic eu că nici în Ucraina şi cu atât mai puţin în Crimeea. Deci, exclud varianta războiului", titrează digi24.ro.
În acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a declanșat o campanie de informare cu privire la călătoriile în Ucrainare. VEZI AVERTIZAREA COMPLETĂ A MAE.
„Ministerul Afacerilor Externe comandă cu fermitate cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, dacă acestea nu sunt imperios necesare, şi mai ales prezența în zonele în care se desfășoară manifestații. Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu numeroase victime, MAE descurajează cetăţenii români să se apropie de zonele respective şi să participe la aceste acţiuni, riscând să fie victime ale confruntărilor sau să fie reţinuţi de forţele de ordine.
Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev (Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul DINAMO), dar și pentru alte localități în care se desfăşoară manifestații asemănătoare.
Pe fondul recentelor evenimente înregistrate în Republica Autonomă Crimeea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, inclusiv reprezentanţilor mass-media, să părăsească imediat teritoriul peninsulei.
Totodată, având în vedere situaţia din unele regiuni din estul şi sudul Ucrainei (Harkov, Doneţk, Nikolaiev, Lugansk şi Odessa), cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, cu precădere în zonele sus-menţionate, dacă acestea nu sunt strict necesare.
Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev la numărul de urgenţă +380 93 6252717, Consulatului General al României la Cernăuţi la numărul de urgenţă +380 93 2709260 şi Consulatului General al României la Odesa la numărul de urgenţă +380 95 5412788.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Ucraina sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Kiev şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgență".