Frizer, zidar şi asistent medical sunt meserii de care elevii care au promovat Bacalaureatul nu vor să audă. Dar pentru cei care au picat examenul reprezintă o şansă pentru viitor. Chiar şi fără diplomă, ei se pot înscrie la cursurile şcolilor postliceale.
Dacă la unele specializări, singura condiție de a învăța o meserie este să își depună dosarul, la unele profiluri ei susțin teste de evaluare din materiile din timpul liceului. De exemplu, pentru a fi acceptați la clasele pentru asistenți medicali, candidații au de susținut teste grilă din chimia și biologia de liceu.
Pentru unii elevi, aceste cursuri sunt opțiunea temporară până la absolvirea bacalaureatului, pentru alții, însă, o meserie înseamnă o pâine, iar bacalaureatul nu a reprezentat o prioritate.
Școlile postliceale din Prahova oferă peste 200 de locuri candidaților care nu au promovat bacalaureatul. „Există, pe de o parte, la nivelul liceelor, clase postliceale, pe de altă parte, avem școli postliceale particulare care au o ofertă variată de specializări", ne-a declarat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Dintre acestea, cele mai solicitate sunt profilurile sanitare și cele de construcții, de mare interes pentru absolvenții de liceu pentru că piața muncii oferă posturi pentru muncitorii calificați: asistente medicale, zidari, sudori, mototstivuitorişti. Un avantaj al înscrierii la școlile postliceale este și stagiul de practică la potenţialii angajatori.
În România sunt 60 de instituţii de învăţământ postliceal de stat şi 196 private. La cele din urmă, taxa este în jur de 2.500 lei pe an.