Actorul american Robin Williams, cunoscut în special pentru rolurile sale din filmele "Mrs. Doubtfire" şi "Cercul poeţilor dispăruţi", a decedat la domiciliul său şi se pare că este o sinucidere, a anunţat luni poliţia, citată de AFP.
Robin Williams a murit. Serviciile de urgenţă au fost chemate luni, la ora locală 11.55 a.m, după ce Robin Williams a fost descoperit decedat în locuinţa sa. Poliţia din Marin County, din statul american California, informează într-un comunicat că un „individ de sex masculin, declarat mort la ora 12.02, a fost identificat drept Robin McLaurin Williams, în vârstă de 63 de ani, rezident în Tiburon, în California" şi că o cauză probabilă a decesului ar fi „sinuciderea prin asfixiere".
Poliţia a anunţat deja iniţierea unei anchete „cu privire la cauzele şi circumstanţele decesului".
Williams a fost văzut ultima dată în viaţă de soţia sa, duminică seară, în jurul orei locale 10.00. O autopsie este programată pentru marţi, la biroul de medicină legală din Marin County.
Soţia actorului, Susan Schneider, a declarat: „Inima mi-e frântă. În numele familiei lui Robin, cerem să ni se respecte viaţa privată în această perioadă de durere profundă. Aşa cum a rămas în memoria tuturor, sperăm că nu decesul său va fi elementul central, ci nenumăratele momente de bucurie şi râsetele oferite milioanelor de oameni".
Potrivit purtătorului de cuvânt al starului, actorul suferea de depresie. De asemenea, la începutul lunii iulie, Robin Williams, care a luptat în trecut cu dependenţa de alcool şi de droguri, s-a internat într-o clinică din din Minnesota (SUA), pentru a lua parte la un program de prevenire a dependenţei de alcool.
Actorul american nu a încercat niciodată să îşi ascundă problemele provocate de consumul de alcool şi de droguri, dar, după o perioadă de abstinenţă ce a durat 20 de ani, Robin Williams a recidivat în 2005, în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Marele alb". Cu toate acestea, Williams s-a internat ulterior într-o clinică specializată şi nu a mai consumat alcool de atunci.
Robin Williams a devenit cunoscut datorită rolului din serialul de televiziune „Mork and Mindy" şi a câştigat un premiu Oscar pentru prestaţia din filmul „Good Will Hunting".
Actorul a mai fost nominalizat de trei ori la premiile Academiei de film americane, pentru rolurile din filmele "Bună dimineaţa, Vietnam", "Cercul poeţilor dispăruţi" şi "Regele pescar".
Recent, Robin Williams a jucat în sitcomul "The Crazy Ones", de pe postul CBS, rolul lui Simon Roberts, excentricul director al unei agenţii de publicitate, dar serialul a fost anulat de producători numai după un sezon.
A jucat la mijlocul anilor '80 în câteva filme mediocre, precum "Supravieţuitorii/ The Survivors" (1983), "Meciul secolului/ The Best of Times" (1986) şi "Clubul Paradis/ Club Paradise" (1986). A excelat însă
încă o dată, interpretând rolul unui saxofonist rus care fuge din ţara lui şi cere azil politic în magazinul Bloomingdale, în filmul "Departe de Moscova/ Moscow on the Hudson", regizat de Paul Mazursky în 1984.
Primul lui film de mare succes a fost "Good Morning, Vietnam" (1987), în care versalitatea sa din registrul comic, element de bază în interpretarea unui DJ revoltat contra autorităţii, a fost egalată doar de talentul său aproape maniacal din domeniul improvizaţiei.
A încântat publicul cu rolurile din filme de referinţă, precum "Cercul poeţilor dispăruţi" (1989), "Regele pescar" (1991), "Mrs. Doubtfire" (1993) şi "Cabaret în familie/ The Birdcage" (1996).
A jucat roluri complexe şi în alte filme bine primite de public şi de critici, precum "Revenire la viaţă/ Awakenings", "Insomnia", "One-Hour Photo", "Hook", "Patch Adams", "Toys" şi "Jumanji".
Actorul şi-a împrumutat vocea pentru multe personaje din filme de animaţie, remarcându-se în rolul unui liliac în pelicula "FernGully: The Last Rainforest" (1982) şi în cel al unui duh în lungmetrajul "Alladin" (1992).
Printre filmele sale realizate în ultimii ani se remarcă pelicule precum "Death to Smoochy" (2002), "The Final Cut" (2003), "House of D" (2004), "The Big White" (2005), "Everyone's Hero" (2006), "Man of the Year" (2006), "Night at the Museum" (2006) şi continuarea acestei pelicule, lansată în 2009, "Licence to Wed" (2007), "August Rush" (2007), "World's Greatest Dad" (2009) şi animaţia "Happy Feet" (2006) şi continuările ei.
A câştigat patru premii Grammy şi un premiu Emmy pentru show-ul de televiziune "Carol, Carl, Whoopi and Robin and ABC Presents a Royal Gala".
Obama, Kevin Spacey şi Cher, printre cei care şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Robin Williams.