Călin Popescu Tăriceanu a vizitat, astăzi, la începerea noului an școlar, două colegii din Ploiești. Elevii de la „Mihai Viteazul" și „Carmen Sylva" l-au așteptat pe șeful Senatului la ceremoniile de deschidere a școlilor.
Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, alături de deputați, senatori și reprezentanți ai autorităților județene, la pupitrul Colegiului Național „Mihai Viteazul". „Acest liceu reușește să formeze elitele și să știți că această țară progresează tocmai prin elite, așa încât trebuie să fiți conștienți de responsabilitatea care vă stă pe umerii dumneavoastră. Aveți de dus mai departe nu numai o tradiție istorică, aveți în fața voastră un viitor pe care trebuie să îl modelați așa cum vă doriți. Vă urez mult succes!", a declarat invitatul în fața elevilor.
„Astăzi sunt bucuros că am putut să asist la deschiderea anului școlar Mihai Viteazul din Ploiești, care este un liceu de elită – procentul mare de olimpici cu premii, procentul mare de absolvenți care au trecut bacalaureatul și au intrat la facultate. Eu am fost elev al Colegiului Sf. Sava din București și măsuram valoarea liceului prin numărul de colegi care intrau la facultate – din clasa mea, toți au urmat studii superioare. Mesajul meu pentru toți elevii este că în viață nu poți să reușești fără perseverență, fără pasiune pentru ceea ce faci și fără muncă. Dar când vorbim de muncă, mă refer la multă muncă, nu oricum. Aceasta esre rețeta pentru succes în viață și sigur că, în funcție de aptitudinile fiecăruia, urmează ca elevul să se orienteze către domeniul care îl atrage", a mai subliniat șeful Senatului.
Tăriceanu s-a deplasat, apoi, la Colegiul de Artă „Carmen Sylva" din municipiu, acolo unde elevii îl așteptau de la primele ore ale dimineții. „Mândria de a fi român cred că merită un moment de reflecție din partea voastră, pentru că aici ați crescut, aici vă educați, aici vă formați, probabil că veți merge în alte țări să vă continuați pregătirea profesională, dar acesta este mediul care v-a format până la maturitate și acesta este bagajul cu care pornițși mai departe, de care nu trebuie să vă fie rușine niciodată, să fiți mândri de el, să îl cultivați și să îl duceți mai departe. Voi sunteți o elită artistică care trebuie să aibă conștiința acestui fapt. Vă urez mult succes!", le-a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Despre problemele din Educație
Cât despre problemele din sistemul de Educație, în special lipsa manualelor pentru clasele mici, acesta s-a arătat înțelegător cu ministrul de resort.
„Nu e deloc plăcut ca în primele zile de școală să nu ai manuale, dar, pe de altă parte, atunci când vorbim de transparență, trebuie să acceptăm și inconvenientele acestea. Dacă acceptăm posibilitatea depunerii unor contestații atunci când sunt licitații publice, acestea sunt și consecințele. Cred că ministrul a dat explicațiile corecte în această situație. Nu cred că acesta este criteriul după care trebuie apreciată activitatea ministrului. Multă lume, la noi, are o concepție centralistă potrivit căreia ministrul trebuie să le rezolve pe toate. Eu cred că într-un minister există secretar de stat, există directori, direcții, oameni care au responsabilități la rândul lor și trebuie să se achite de ele și care trebuie să răspundă, fără doar și poate. În final, ministrul nu poate să le cuprindă pe toate, el este cel care trebuie să dirijeze politicile în domeniul, nu să fie primul administrator", a precizat Tăriceanu.
„Am văzut o serie de declarații care asta mi-au sugerat, din păcate. Eu nu vreau să intru în această discuție și dispută cu iz electoral. Școala cred că trebuie să constituie o preocupare pentru oamenii politici, dar nu o preocupare electorală, ci o preocupare de fond. Eu, când am fost pim ministru, am vorbit mai puțin de școală, dar am reușit să aloc 6% din PIB pentru învățământ și aproape 1% fonduri publice pentru cercetare inovare. Nu este o critică adusă actualului Guvern, ci a celor care stau și dau din gură de pe margine", a declarat Tăriceanu.
Revenind la politică...
Cu toate acestea, în contextul declarației premierului Victor Ponta, că „este prima oară în zece ani când facem manuale", invitatul a răspuns presei: „Copiii au învățat și până acum după manuale. Eu am suportat critici cu carul care m-au apăsat și m-au deranjat. Nu am avut o abordare perfectă a domeniului învățământului, dar pentru că am făcut foarte mult în limita posibilităților care erau atunci, în acea perioadă au crescut și salariile în învățământ. Nu am putut să fac ceea ce nu eram convins: să majorez salariile cu 50%, dar noroc că au existat susținători ai acestei idei în frunte cu dl. Băsescu și care au clamat că trebuie majorate salariile cu 50%, eu am fost rău și nu am vrut să le majorez cu 50%. Domnia sa după aceea a ajuns în situația nu să le majoreze, ci să le taie cu 25%".