Luni dimineață, a fost turnat ultimul metru de asfalt la vechea Secție de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiești, finalizându-se, astfel, reabilitarea în întregime a corpului de clădire, lucrare începută în decembrie 2013.
După ani întregi în care aspectul secției de oncologie a Spitalului Municipal Ploiești a fost unul sumbru, greu de suportat chiar și pentru cadrele medicale care lucrau aici, acum secția a devenit una dintre cele mai moderne incinte din unitatea medicală.
„A fost schimbat în întregime acel aspect dezolant, care nu făcea cinste niciunui spital. Totul a fost refăcut aici, de la acoperiș până la funcționalități pe care această secție nu le avea. Astfel, lucrările interioare au fost realizate în luna decembrie a anului trecut, când cei mai mulți dintre pacienți erau plecați acasă, de sărbători. Lucrarea interioară a fost realizată cu bani proprii ai spitalului - aproximativ 200.000 de lei - în care au intrat și investițiile pentru două sisteme noi. Fiecare pat are un sistem de oxigen și un sistem de alertare în caz de nevoie, astfel încât asistentele, personalul medical să poată să răspundă cât mai repede la nevoile pacienților.
Sistemul electronic de alarmare a fost în valoare de 8.000 de euro, iar sistemul de oxigen a ajuns la aproximativ 60.000 de lei. În luna august până la începutul lunii septembrie, au fost realizate lucrările exterioare: acoperișul – 150.000 de lei - și anveloparea – 140.000 de lei, bani de la bugetul local", a explicat dr. Carmen Dumitru, managerul Spitalului Municipal Ploiești.
Odată cu reamenjările interioare, au fost modificate și sistemele de încălzire și apă caldă din clădire. „Vechile sobe au fost înlocuite cu sistemul de încălzire centrală, astfel încât nu mai există acele diferențe de temperatură între zi și noapte. De asemenea, pacienții beneficiază, în acest moment, de apă caldă curentă, pentru că înainte erau boilere care nu puteau asigura în permanență apa caldă", a mai adăugat managerul spitalului.
Secția de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiești cuprinde 60 de paturi, dintre care zece pentru internarea de zi, iar restul pentru internare contiinuă. Doar 28 dintre paturi se află în clădirea recent reabilitată, a secției, restul fiind amplasate în incinta fostei secții de Neurologie, reabilitată în urmă cu mai mulți ani.
Oncologia de la Spitalul Municipal este singura secție de specialitate din județ și tot aici este coordonat Programul Național de Oncologie din Prahova, cea mai mare parte a sumelor alocate în acest program fiind direcționate cu precădere aici.
„Pe lună, avem cam 250 de internări de zi – pacienți cărora li se plică tratamentul citostatic și care apoi pleacă acasă - și cam 500 de spitalizări continue. În ultimul timp, au apărut aproximativ 100 de pacienți cu probleme oncologice pe lună cazuri nou diagnosticate. Mai există doar un cabinet de profil la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și unul la Spitalul Municipal Câmpina", a mai spus dr. Carmen Dumitru.
Spitalul Municipal Ploiești a mai primit, de la bugetul local, 1.000.000 de lei pentru un aparat de radioterapie care va fi amplasat în acest an, în spațiul special amenajat din cel de-al doilea corp de clădire al secției de Oncologie. „Licitația s-a terminat. Acum aranjăm spațiul necesar, astfel încât, la sfârșitul lunii, începutul lui noiembrie aparatul de care s-a tot vorbit ani întregi, va sosi la spital, va fi montat și pus în funcțiune. Este un serviciu foarte valoros pentru județ pentru că, pentru trei minute de iradiere, pacienții nu mai sunt nevoiți să plece la București și înapoi", a mai subliniat managerul unității medicale.
Tot luni, 6 octombrie, la Spitalul Municipal Ploiești a fost deschis și cabinetul de endoscopie și colonoscopie, pacienții care au nevoie de aceste investigații medicale având posibilitatea să le efectueze în sistem ambulatoriu.