Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Republicii Portugheze cu privire la apariţia bacteriei Legionella Pneumophila în anumite zone din acest stat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la numărul cazurilor de îmbolnăvire.
Legioneloza este o boală infecțioasă potențial mortală cauzată de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella. Peste 90% din cazurile de legioneloză sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care trăiește la temperaturi de 25–45 °C, cu o temperatură optimă la circa 35 °C.
Legioneloza ia două forme distincte:
Boala legionarilor, denumită și „febra legiunii", este forma mai gravă a infecției, care produce pneumonie.
Febra Pontiac este cauzată de aceeași bacterie, dar produce o afecțiune respiratorie mai ușoară, fără pneumonie, asemănătoare gripei.
Boala legionarilor își trage numele din iulie 1976, când a avut loc o epidemie de pneumonie în rândul participanților la o convenție a organizației Legiunea Americană la Philadelphia. La 18 ianuarie 1977, agentul generator al bolii a fost identificat, bacteria nou descoperită fiind denumită Legionella. Unele persoane se pot infecta cu legionella fără a avea vreun simptom, sau cel mult simptome ușoare.
Microorganismul se transmite prin aer, putând fi inhalată cu ușurință. Din anchetele de până acum, turnurile de răcire și instalațiile de aer condiționat sunt principalele surse artificiale, dar bacteria se poate contacta și din apele curgatoare sau heleșteie.
Odată intrată în organism, bacteria incubează o perioadă de circa 2 săptămâni. Simptomele includ manifestări asemănătoare cu cele ale gripei: febră, frisoane și tuse uscată.
În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greață, stare generală alterată și care se agravează în fiecare zi cu decompensare respiratorie, cei mai afectați fiind copiii de până la 12 ani și bătrânii.
MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Portugaliei, dacă acestea nu sunt necesare, în zonele Vila Franca de Xira, Vialonga, Póvoa de Santa Iria şi Forte da Casa.
Cetăţenii români care se află sau au călătorit recent în zonele respective şi prezintă simptomele specifice îmbolnăvirii cu bacteria Legionella Pneumophila trebuie să se adreseze unităţilor sanitare pentru a primi îngijiri de specialitate.
În același timp, printre recomandările autorităţilor portugheze se află folosirea cu precauţie sau chiar evitarea utilizării piscinelor, băilor şi duşurilor publice, precum şi a surselor publice de apă potabilă.