Hotărârea Guvernului nr. 34/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 65 din 26 ianuarie 2015 şi se aplică de la aceeaşi dată. Cu toate că portalul în care pacienți ar trebui să-și regăsească datele de sănătate există de anul trecut, multe dosare încă nu au fost completate, așa că asigurații se pot adresa doar doctorilor de familie pentru a accesa datele din propriul dosar de sănătate.
Informaţiile medicale ale pacienţilor sunt, teoretic, disponibile în Dosarul electronic de sănătate (DES). Pentru a-l accesa, pacienți au două variante la dispoziţie, potrivit actului normativ publicat luni în Monitorul Oficial: prin intermediul unei matrici de securitate şi a parolei de acces (CID - codul de asigurat sau CNP) sau prin intermediul cardului naţional de sănătate şi a codului PIN asociat acestuia, cu parolă de acces.
DES ar trebui să conțină informaţiile medicale ale fiecărui pacient, acestea fiind adunate de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care asiguratul a avut contact.
„Dosarul electronic de sănătate conţine date şi informaţii clinice, biologice, diagnostice şi terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor, aceştia fiind şi proprietarii de drept ale acestor informaţii/date", este precizat în actul normativ.
Sistemul DES este un serviciu disponibil pentru toţi pacienţii asiguraţi şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale, iar iniţializarea dosarului se face, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Casă Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Matricea de securitate se eliberează la solicitarea pacienţilor de către medici în baza actului de identitate al acestora. Parola de acces este personalizată de fiecare pacient, este strict confidenţială, fiind un element de securitate cunoscut numai de pacient, şi se utilizează în cadrul DES atât pentru cardul naţional de asigurări de sănătate, cât şi pentru matricea de securitate", prevede actul normativ citat.
Pacienţii sunt responsabili de păstrarea şi folosirea în condiţii de siguranţă a elementelor de securitate necesare accesului la DES (parola de acces, cardul naţional de sănătate, codul PIN asociat acestuia şi matricea de securitate).
Potrivit HG nr. 34/2015, datele şi informaţiile din DES sunt structurate în:
- modulul Sumar de urgenţă, care este accesibil tuturor medicilor doar pentru realizarea actului medical, acordul pacientului nefiind necesar;
- modulul Istoric medical, modulul Antecedente declarate de pacient, modulul Documente medicale şi modulul Date personale, care sunt accesibile medicilor doar cu acordul pacienţilor.
Pentru a accesa modulul Sumar de urgenţă, medicii au nevoie de un certificat calificat. În ceea ce priveşte celelalte module, medicii au acces numai cu acordul pacientului, în baza aceluiaşi certificat calificat.
Pacientul îşi poate da acordul în două feluri, se mai arăta în actul normativ - înainte de prezentarea la medic sau la momentul prezentării.
„Înainte de prezentarea la medic, prin configurarea drepturilor de acces la propriul dosar electronic de sănătate sau la dosarele electronice de sănătate ale persoanelor pe care le reprezintă legal, direct în sistemul informatic DES la adresa www.des-cnas.ro, sau la prezentarea la medic, prin utilizarea, în prezenţa medicului, fie a matricei de securitate, fie a cardului naţional de asigurări de sănătate şi a codului PIN asociat acestuia, după caz", stabileşte actul normativ.
Dacă pacientul moare, dosarul acestuia este arhivat în sistem. După expirarea perioadei de păstrare, datele din dosar vor fi fie şterse, fie distruse.
Conform datelor furnizate de CNAS, până în prezent peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat DES, iar la dosare au participat cu informaţii mai mult de 6.000 de medici.
Dosarul electronic de sănătate este disponibil online la adresa www.des-cnas.ro, acesta fiind accesibil pacienţilor şi medicilor din primăvara anului trecut.
Sursa: avocatnet.ro