Executivul a stabilit recent, pentru programele de reabilitare termică a clădirilor de locuit şi cel pentru reabilitarea structural-arhitecturală a clădirilor, câte un plafon de garantare de 10 milioane de lei în 2015. Asociaţiile de proprietari care doresc să recondiţioneze blocurile cu credite de la bănci vor putea primi garanţii de stat, însă până la epuizarea plafoanelor recent aprobate.
Pentru programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite cu garanţie guvernamentală, Guvernul a aprobat săptămâna trecută, printr-o hotărâre, care nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, un plafon de garantare de 10 milioane de lei în 2015, se menţionează într-un comunicat al instituţiei, remis avocatnet.ro.
„Programul are scopul de a sprijini, prin acordarea de garanţii guvernamentale, asociaţiile de proprietari/persoane fizice care doresc să contracteze credite pentru reabilitarea termică a clădirilor, dar care întâmpină dificultăţi în accesarea finanţării din cauza lipsei de garanţii", se arată în documentul citat.
Conform Executivului, de la începutul programului şi până la sfârşitul lunii octombrie 2014, au fost acordate 23 de garanţii în valoare de peste 6,4 milioane de lei.
HG nr. 736/2010 privind aprobarea normelor de aplicare a OUG 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală stabileşte că finanţarea execuţiei lucrărilor de reabilitare termică se realizează din:
- sursele beneficiarilor şi/sau din alte surse, constituind contribuţia proprie a beneficiarilor şi reprezentând minimum 10% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general;
- credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general.
Acelaşi document prevede că reabilitarea termică presupune executarea următoarelor lucrări:
- izolarea termică a anvelopei clădirii, respectiv izolarea termică a pereţilor exteriori, parte opacă;
- înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performanţa din punct de vedere energetic, pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate a anvelopei clădirii;
- termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, respectiv termoizolarea şarpantei, după caz;
- termoizolarea planşeului peste subsol, în cazul în care parterul clădirii, prin proiectare, are funcţiunea de locuinţă;
- repararea, după caz înlocuirea, justificată din punct de vedere tehnic în raportul de audit energetic, a instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe.
În plus, prin HG 736/2010 s-a detaliat mecanismul de aplicare, prin posibilitatea finanţării de către autorităţile publice locale a maximum 30% din valoarea execuţiei lucrărilor de reabilitare termică.
Şi pentru refacerea arhitecturii clădirilor s-au alocat fonduri anul acesta
Guvernul a aprobat şi plafonul pentru garanţiile guvernamentale ce pot fi emise anul acesta pentru creditele acordate asociaţiilor de proprietari/persoanele fizice cu scopul reabilitării structural-arhitecturale a clădirilor, se menţionează în comunicatul instituţiei remis redacţiei. Acesta a fost stabilit tot la nivelul de 10 de milioane de lei.
Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prevede că deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi că, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei clădirilor.
Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 153/2011, aprobate prin HG 945/2011, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit deţinute de beneficiarii de credite se realizează din:
- sursele proprii ale beneficiarilor, constituind contribuţia proprie a acestora şi reprezentând minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie;
- credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiarii de credite şi garantate în cota de 100% de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
Lucrările de intervenţie privind reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei clădirilor pot consta, după caz, în:
- lucrări de reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori;
- lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi altele asemenea;
- lucrări de reparare/refacere a sistemului de acoperire;
- lucrări de reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe şi altele asemenea;
- lucrări de reparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri şi altele asemenea;
- lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade/acoperiş, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie.
Odată cu lucrările menţionate mai sus se pot executa, după caz, şi lucrări de intervenţie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum:
- lucrări de reparare/refacere a trotuarului de protecţie al clădirii;
- lucrări de eliminare a igrasiei, precum şi de izolare a rosturilor;
- alte lucrări de această natură, după caz.
Sursa: avocatnet.ro