Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a prezentat mai multe modificări pentru programele şcolare de la clasele a III-a şi a IV-a, care urmează să fie implementate din acest an şcolar. Unele dintre schimbări vizează materiile opţionale şi disciplina religie.
Într-un interviu recent, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că prioritatea pentru anul școlar viitor este simplificarea curriculei școlare.
„Curricula pentru clasa a III-a a fost deja validată, colegii de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare sunt în curs de a redacta caietul de sarcini pentru demararea licitaţiei. În opinia mea, există deja o întârziere nedorită pentru demararea licitaţiei, însă atâta vreme cât licitaţia de manuale se derulează conform OUG 34 care reglementează achiziţia de bunuri şi servicii de orice fel şi nu există o particularizare necesară şi binemeritată a manualelor şcolare, va exista întotdeauna riscul contestării fundamentate sau nu a acestei proceduri, contestaţii care generează întârzieri de multe ori inacceptabile. Pentru a micşora acest risc trebuie redactat un caiet de sarcini în termeni foarte, foarte clari. Nu pot să elimine riscul contestaţiilor, dar sunt de părere că îl pot diminua.
Cât priveşte curricula de clasa a IV-a sigur manualele de clasa a IV-a urmează să intre în vigoare la începutul anului şcolar 2016-2017. Putem spune la prima vedere că este timp suficient, dar sunt de părere că nu trebuie să neglijăm importanta urgentării demersurilor precum validare curricula şi lansare licitaţie manuale de clasa a IV-a", a declarat ministrul Educaţiei pentru Agerpres.
Sorin Câmpeanu a vorbit şi despre posibilitatea creşterea numărului de materii opţionale, astfel încât elevii să îşi aleagă la ce cursuri vor participa, cu scopul de a simplifica programa şcolară.
„Este necesară actualizarea curriculei şi updatarea la nivelul de dezvoltare existenţa în anul 2015 şi în anii următori, pe de altă parte această este o problemă, ne dorim simplificarea curriculei, ne dorim ca ai noştri copii să nu mai transporte un ghiozdan de 7-8 kg, dar în acelaşi timp există solicitări de diversificare a curriculei.
Sunt două lucruri care nu se îmbină foarte simplu. În opinia mea, este puţin acceptabil, ca să nu spun inacceptabil, ca un elev să aibă 18 discipline pe săptămână, sunt mult prea multe. Ar trebui diminuat numărul de discipline. Există un trunchi comun şi soluţia ar fi să mărim plaja disciplinelor opţionale, să îşi poată alege una dintre discipline care sunt relevante pentru formarea de calitate a elevului. Către aceste lucru trebuie să ne îndreptăm", a mai precizat Sorin Câmpeanu.
De asemenea, ministrul Educaţiei a explicat în detaliu cum se va proceda cu disciplina religie începând cu anul şcolar următor.
„Disciplina de religie, conform prevederilor Constituţiei, este obligatorie pentru şcoli şi pentru Ministerul Educaţiei şi este opţională pentru elev. Schimbarea la nivel procedural esenţială este aceea că, dacă la începutul anului şcolar 2014-2015 trebuiau să îşi exprime în mod expres, scris, părerea părinţii care nu doreau ca ai lor copii să participe la orele de religie, de data aceasta se merge în oglindă, va trebui să îşi exprime părinţii intenţia de a participa copilul la orele de religie şi ce fel de religie. Din punct de vedere procedural acest lucru va trebui să fie reglat: Ce putem face noi la Ministerul Educaţiei? Să solicităm încă înainte de începutul anului şcolar depunerea acestor cereri de participare la orele de religie pentru a putea estima necesarul de cadre didactice pentru începutul anului şcolar 2015-2016. Punerea în practică a deciziei CCR se poate face sau printr-o OUG de modificare a legii sau direct în Parlament. Noi susţinem ideea că o dezbatere în Parlament şi o reglare la nivelul legii în Parlament este preferabilă şi acest lucru ar trebui să se întâmple în intervalul de 45 de zile pe care îl avem la dispoziţie de punere în aplicare a deciziei CCR", subliniază ministrul.