Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

repartitoare de calduraRomânii ar putea fi obligaţi să renunţe la repartitoarele de căldură şi să treacă la un nou sistem de calcul al facturii la încălzire. Un proiect al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități prevede ca repartitoarele să fie înlocuite de contoare individuale de consum, iar caloriferele să fie ţinute la o temperatură minimă de confort. Asta după ce, din toamna trecută, Legea 121/2014 obligă toţi locatarii de bloc să-şi monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în faţa uşii până la 31 decembrie 2016.

Proiectul ANRSC propune desființarea ţevilor comune din apartamente, și înregistrarea consumului la fiecare locuință. Avantajele sunt că rău-platnicii pot fi debranșați fără să-i afecteze pe ceilalți locuitori ai blocului, iar cei care fac economie încălzindu-se cu ajutorul vecinilor nu mai pot fenta sistemul. Proiectul nu prevede cine va suporta costurile modificărilor sistemelor de încălzire și nici cine va executa lucrările.

În acest timp, legea după care funcționează în prezent încălzirea în sistem public prevede că, în imobilele de tip condominium, racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor până pe 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament. Legea are ca ţintă reducerea consumului de energie cu 19% până în anul 2020, fapt impus României de către Uniunea Europeană. Și noul sistem de contorizare ar permite debranşări individuale.

În prezent, în Ploiești, potrivit datelor puse la dispozitie de către operatorul de energie termică, Dalkia Termo Prahova, din totalul de 64.000 de apartamente, 58.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, relatează bestfm.ro.

În plus, conform datelor furnizate de Uniunea Asociațiilor de Proprietari, tot în Ploiești, 70% dintre cele 1.880 de asociaţii au montate repartitoare de căldură, peroprietarii beneficiind, astfel, de control asupra încălzirii propriilor apartamente.

În România doar unul din două apartamente are repartitoare pentru încălzire, faţă de Bulgaria, unde rata este de 95%, sau Germania, în care toate apartamentele racordate la sistemul centralizat au astfel de aparate, mai relatează sursa citată.

Instalarea unui repartitor şi a unui robinet care să permită stabilirea nivelului de încălzire costă cel puțin 100 de lei. Practic într-o ofertă de preț pusă la dispoziție de unul dintre cei trei furnizori acreditați din Ploiești, montarea unui repartitor cu citire radio, la care se adaugă obligatoriu robinetul termostatic, precum și accesoriile și manopera de instalare, poate ajunge la 125 de lei. Un pic mai ieftin poate fi doar pentru cei care au deja montate repartitoare de tip vechi și care doresc să le înlocuiască cu unele de tip nou, cu citire radio, montarea unui astfel de repartitor pe un calorifer costând doar 55 de lei, cu tot cu manoperă, titrează telegrama.ro.

A avea sau a nu avea repartitoare

În timp, repartitoarele au creat numeroase dispute.

Unii locatari și administratori ai asociațiilor de proprietari spun că repartitoarele i-au ajutat să reducă facturile de încălzire cu aproximativ 50%, prin faptul că sistemul le-a permis să regleze consumul de agent termic în funcție de nevoi, deși la factură se adaugă și costurile citirii consumului.

Alții blamează sistemul repartitoarelor pe motiv că unii vecini își țin termostatele la zero, bazându-se pe temperatura pereților încălziți de de celelalte apartamente și cea emanată de țevile comune, un obicei care obligă vecini la un consum mai mare de căldură.
„Dacă un apartament în care nu se opreşte acel robinet termostatic este înconjurat de patru apartamente în care se opreşte căldura complet, 40% din căldura acelui proprietar se transferă către ceilalţi", a declarat Corneliu Buzu, comisar şef la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova, pentru telegrama.ro. Acesta a mai menţionat că problema principală este aceea că repartitoarele de căldură nu pot fi verificate metrologic şi de aceea întotdeauna vor exista suspiciuni legate de corectă funcţionare a acestora. „Din 2017, Uniunea Europeană obligă toţi proprietarii să instaleze repartitoare la calorifere", a reamintit Buzu înainte de sezonul rece 2014-2015.

De atunci, însă, a apărut proiectul ANRSC, prin care se urmărește ca repartitoarele să fie înlocuite de contoare individuale de consum, iar caloriferele să fie ţinute la o temperatură minimă de confort, astfel încât nimeni să nu mai profite de încălzirea celorlalte apartamente.

Singurul oraș în care înlocuirea repartitoarelor cu aparate individuale de măsurat consumul s-a făcut deja, experimental, este Timișoara, potrivit digi24.ro. Proprietarii au refăcut întreaga reţea de ţevi și au montat, pe cheltuiala proprie, contoare individuale. Investiția s-a amortizat într-un singur sezon, pentru că nu mai există pierderi. Pentru restul ţării va putea fi aplicat doar dacă proiectul se transformă în lege.

Până atunci, asociațiile de proprietari din cea mai mare parte a țării au de rezolvat o problemă mult mai urgentă: plata facturilor la încălzire, pe care sute de mii de proprietari nu o pot suporta la zi, iar cartiere ]ntregi de blocuri riscă să fie debranșate de la agentul termic și apa caldă din cauza datoriilor către furnizori.

Back To Top