Curtea Constituțională a admis miercuri, 20 iulie 2016, obiecția de neconstituționalitate invocată de Guvernul României cu privire la legea prin care se acordau pensii speciale aleșilor locali, legea care modifica statutul aleșilor locali fiind declarată neconstituțională. Este a doua oară când instanța de contencios constituțional se pronunță asupra neconstituționalității acestui act normativ.
"Adoptarea de către Parlamentul României a unor acte normative neconstituționale decredibilizează organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare a țării și ridică serioase semne de întrebare cu privire la profesionalismul celor care comun puterea legislativă" apreciază Conferențiar univ. dr. Mihai Cristian Apostolache, Director al Centrului de Studii și Cercetari Juridice și Socio-Administrative din cadrul UPG Ploiești.
"Calificat de J.J.Rousseau ca inima statului, Parlamentul a devenit, din păcate, un furnizor de acte normative neconstituționale. În loc să fie un exemplu pentru celelalte autorități publice, Parlamentul României nu face altceva decât să arate nepricepere și dispreț față de actul fundamental. Constatăm că încălcarea Constituției României a devenit o practică astăzi, practică, de altfel, care nu poate avea decât efecte negative pe termen mediu și lung pentru sistemul constituțional din România. Este de datoria parlamentarilor să dezbată și să adopte reglementări care să fie în consonanță cu actul fundamental și care să conducă la transformări semnificative în toate domeniile vieții sociale. Dacă nu există o asemenea preocupare trebuie să intervină alți actori instituționali pentru a menține mecanismul statal în parametrii constituționali, așa cum a fost și această situație, în care Guvernul a sesizat Curtea Constituțională, iar instanța de contencios constituțional, în calitatea sa de garant al supremației Constituției, a declarat legea neconstituțională" conchide Mihai Apostolache, citat de observatorulph.ro
Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 799 din 17 iunie 2011, "decizia de constatare a neconstituționalității face parte din ordinea juridică normativă, prin efectul acesteia prevederea neconstituțională încetându-și aplicarea pentru viitor".