Serviciul Corp Control, Anticorupție și Integritate din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL. XOR IT Systems (devenită Expert One Research), controlată conform RISE Project printr-o serie de offshore-uri, de un prieten şi fost coleg de liceu al lui Sebastian Ghiţă, a fost asociată cu firma Omnilogic sau cu o altă firmă deţinută de Gabriel Marin, patronul Omnilogic – firmă şi personaj care apar în dosarul de corupţie Microsoft, ca parte a suveicii de îngroşare a preţurilor pentru produsele IT, din care rezulta şpaga dată demnitarilor români. XOR IT Systems s-a asociat şi cu o firmă deţinută de un sicilian, fiu de deputat italian, implicaţi în mai multe dosare de corupţie în Italia, pentru a câştiga un contract pe bani europeni la Vaslui.
Ancheta Ministerului Fondurilor Europene a constatat licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI). Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.
Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I" (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III" (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).
Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.
În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli:
• nevoia de achiziții IT a fost creată artificial;
• oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor;
• criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie";
• soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract;
• raportări false.
Expert One Research (fosta XOR IT) este prolifică în afaceri, mai cu seamă în contracte informatice de zeci de milioane de euro pe care le-a derulat, în ultimii ani, cu instituții precum Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Pensii, Ministerul de Interne, CJ Vaslui, CJ Giurgiu etc.
RISE Project a monitorizat unul dintre aceste contracte, cel încheiat în 2012 cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), căreia firma i-a vândut softul care a fost folosit pentru analiza referendumului de demitere a președintelui României.
RISE descoperise atunci că XOR IT (actuala Expert One Research) este controlată de două firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) și, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) – ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghiță. Padiu a fost mâna dreaptă a deputatului PSD în corporația Teament International, o altă colecție vastă de contracte cu statul de care mogulul prahovean a dispus, transparent, vreme de zece ani, avându-l pe prietenul său asociat minoritar.
RISE a mai remarcat că structura de proprietate a XOR IT este perfect opacă, în condițiile în care firmele cipriote acționare, reprezentate de Bogdan Padiu, sunt în posesia altor două companii offshore din Belize – o țară săracă de la Marea Caraibilor. Faptul că adevărații patroni nu sunt asumați este cel puțin paradoxal în contextul în care această companie trebuie să analizeze liste electorale, situații de urgență, statistici de pensii etc.
Fosta XOR IT Systems este o piesă în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia lui Sebastian Ghiță, aspect sesizat și de inspectorii ANAF în 2011, cu ocazia unui control încrucișat care s-a lăsat cu sesizări la DNA și Oficiul pentru Spălarea Banilor.
Soft IT pentru Mediu de 38 de milioane de euro
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene a declarat la sfârșitul lunii iunie că a sesizat DNA cu privire la achiziționarea unui soft IT de 38 de milioane de euro, care ar fi fost recepționat fără a fi testat, iar programul nu se ridică la standardele cerute, lăsând să se înțeleagă că este greoi și nefolositor.
Ministrul Ghinea a anunțat că a descoperit nereguli la softul IT care gestionează fonduri europene de mediu atunci când a vrut să-l folosească. Una din firmele contractante este a deputatului Sebastian Ghiță. Este vorba de societatea One Expert Research, denumită în trecut XOR IT și care i-a aparținut deputatului PSD până la intrarea acestuia în Parlament, în 2012. Ghiță a precizat, pentru Digi 24, că nu știe nimic despre această firmă, că nu este acționar și că-l va da și el în judecată pe Ghinea.
Softul IT a costat 134 de milioane de lei (aproximativ 38 milioane de euro), și un sfert din valoarea proiectului va fi suportată de statul român, restul fiind din fonduri europene.