Peste 70 de descinderi au avut loc, luni, pe raza judeţelor Argeş, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză cu o largă componenta transnațională vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate. Este vorba despre un dosar instrumentat de DIICOT Pitești, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Piteşti, Craiova, Ploieşti, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa vizând 52 de persoane bănuite de exploatare sexuală, proxenetism şi spălare de bani.
Procurorii DIICOT spun că, în această cauză, există suspiciunea conform căreia, "începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare /determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că suspecţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro".
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze precum şi 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34 de ceasuri de lux , în valoare estimată de circa 210.000 euro. potrivit unui comunicat al DIICOT care precizează că, în vederea probării activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate luni, pe 19 iunie, s-a acționat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia cu efectuarea unui număr de aproximativ 20 de percheziții domiciliare.
În urma descinderilor, 35 de persoane au fost aduse la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti, în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobilă de Jandarmi Fraţii Buzești Craiova, BSIJ Vlad Ţepeş Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dâmboviţa şi IJJ Prahova.
Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activităţi desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei. Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene - a asigurat suportul operațional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti şi autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elveţia, Germania şi Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare. Europol a facilitat schimbul de informații intre statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România pe durata acțiunii.