Rezolvările prezentate în baremul de corectare sunt mai degrabă exemple și evaluatorii iau decizia finală cu privire la cum trebui punctat sau nu fiecare răspuns. "Lămuririle" vin chiar de la Centrul de Evaluare și Examinare care le transmite candidaților că au la îndemână contestațiile (VEZI DETALII), ca instrument pentru a-și face dreptate în cazul în care consideră că lucrările lor nu au fost evaluate corect.
Două controverse au apărut, până acum, după proba scrisă la Limba română, din cadrul Evaluării Naționale. În cazul uneia dintre ele, chiar precizările făcute de reprezentanții CNEE nu fac decât să creeze și mai multă confuzie. "În ceea ce priveşte rezolvarea la Subiectul I, cerinţa 3A., referitoare la explicarea modului de formare a cuvântului luminoasă, precizăm că baremul nu prezintă soluţii exhaustive, ci soluţii cu titlul de exemplu. Mai mult, în barem se precizează, încă de la început, că «se punctează oricare alte formulări/modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor»; prin urmare, orice răspuns corect poate fi punctat", a transmis CNEE, potrivit Hotnews. Întrebat dacă poate oferi un răspuns clar dacă termenul "luminos" va fi luat ca varianta de răspuns corect, directorul CNEE, Marian Sută, a spus "da". "Este aprecierea evaluatorilor ca şi varianta aceasta să fie luată ca răspuns corect. Evaluatorii ştiu acest lucru, sunt formaţi în acest sens", a declarat Sută, pentru sursa citată, fără a mai fi la fel de categoric în momentul în care a trebuit să explice ce se va întâmpla în cazul evaluatorilor care nu se vor abate de la barem și nu vor puncta răspunsul. "Tot ce pot să vă spun este că: 1. Atât subiectul cât şi baremul sunt corecte. 2. Aşa cum precizează şi baremul, orice variantă corectă este punctată corespunzător. Evaluatorii sunt profesori de limba romană. 3. Dacă vor considera că lucrarea lor nu a fost evaluata corect, elevii au posibilitatea să depună contestaţii", a mai spus Sută.
Și cerința nr. 4, de la Subiectul al II-lea, a stârnit dezbateri. În acest caz, însă, oficialii CNEE spun că substantivul "factorul" nu poate fi luat în considerare decât ca având funcție de subiect, iar cine a scris altceva, în speță nume predicativ, va pierde punctajul acordat la acest item.