Examenul scris la Limba și literatura română dă startul probelor scrise ale sesiunii de vară din cadrul Bacalaureatului 2017. Principala noutate este structura subiectelor, despre care specialiștii spun că ar fi mai clare și aplicate.
Comentarii pe această temă au apărut încă de la începutul anului. Horia Onița, vicepreședinte la Consiliul Tineretului din România, puncta, la vremea respectivă principalele modificări: "Se schimbă structura subiectului de Bacalaureat la română, din 2018. Țin minte că am aflat de această intenție a ministerului (prin secretarul de stat pe preuniversitar) în iunie anul trecut, într-o discuție absolut informală, şi ulterior am trimis şi eu propuneri de modificare a structurii examenului. Unele aspecte dorite s-au schimbat, altele nu.
Astfel:
Subiectul I s-a structurat mult mai bine. S-au eliminat cerințele pur tehnice ale construcției textului şi abordarea e mult mai interactivă şi atractivă pe înțelegerea mesajului şi interpretarea lui. Mult mai simplu şi prietenos, se evaluează competențele, nu învățarea unor noțiuni neaplicabile. Se adaugă şi un scurt text argumentativ, bazat pe fragmentul de la subiectul I.
Subiectul II devine text argumentativ pe încadrarea în curent literar a unui text dat, destul de relevant. Ți se dă un text şi curentul din care face parte, trebuie să argumentezi de ce. Din nou, mai aplicat. Va conta mai mult să ştii să legi teoria unui curent literar de text.
Subiectul III rămâne marea mea dezamăgire. Adică ce era până acum. Să înveți pe de rost opere literare. M-aş fi axat pe cultură generală din opere + creație şi gândire critică + corelații din literatură. Păcat, în continuare elevii vor trebui să zică «În opinia mea,..» şi apoi să copieze un critic literar."
Între timp candidații au trecut printr-o simulare și au avut la dispoziție modelele publicate de Ministerul Educației, tocmai pentru ca absolvenții să se poată familiariza cu noua structură.
Vezi modele de subiecte AICI și AICI.
Cât au reușit se va vedea în urma examenului de luni, de la care toți cei implicați în Bac, fie că este vorba despre candidați, părinți sau dascăli, așteaptă, în esență, subiecte clare, care să nu mai lase loc la interpretări, așa cum s-a tot întâmplat în sesiunile precedente și chiar anul acesta, la Evaluarea Națională de săptămâna trecută.
Potrivit Ministerului Educației, pentru susţinerea probelor scrise, în cele 439 de centre de examen, s-au înscris peste 135.000 de candidaţi din toate promoţiile. În Prahova, este vorba despre 5.117 de candidaţi din județul Prahova, din care 4.438 de candidați din promoția curentă și 679 din promoții anterioare.
Proba scrisă la Limba și literatura română va fi urmată, miercuri, 28 iunie, de proba obligatorie a profilului - E)c). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării - E)d), este programată vineri, 30 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 16:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 10 iulie.
ATENȚIE! Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, toate probele scrise, la care să obțină cel puțin nota 5, și să ia cel puțin media 6 în urma examenelor scrise.