Profesorul de matematică al UPG Ploiești, reținut în toamna lui 2016 în timpul unui examen pentru că luase mită de la studenți, și-a aflat luni pedeapsa. Tribunalul Prahova l-a găsit vinovat, dar l-a condamnat la închisoare cu suspendare.
Cadrul didactic a primit pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, instanța hotărând, în cazul său, și confiscarea unei sume considerabile. "În baza art. 386 C. p.p schimbă încadrarea juridică reţinută în sarcina inculpatului Mureşan Alexe Călin, din şapte infracţiuni de luare de mită (...) într-o singură infracţiune de luare de mită (...) Condamnă pe inculpatul Mureşan Alexe Călin, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, faptă din perioada 17.09.2015- 05.09.2016. În baza art.67 alin.1, 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii, pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri a următoarelor drepturi: - dreptul de a exercita profesia de cadru didactic; - dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; - dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Conform art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. În baza art.91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art.92 Cod penal. (...) Confiscă de la inculpat suma de 44.140 lei. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit prin ordonanţa emisă de Pachetul de pe lângă Tribunalul Prahova în data de 10.10.2016 în dosarul nr.16/P/2016 asupra sumei de 41.880 lei (...) Obligă inculpatul la plata sumei de 11.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat", se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată.
Hotărârea Tribunalului Prahova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Potrivit DGA Prahova, "la data de 03.09.2016, mai mulți studenți care nu promovaseră examenul la materia predată de M.A.C. s-au prezentat la U.P.G. în vederea participării la consultații organizate de suspect. Cu această ocazie, studenții au strâns 38.500 lei, sumă ce urma să fie predată profesorului în vederea promovării examenului, acesta acceptând promisiunea remiterii banilor respectivi. În ziua susținerii examenului de restanță, M.A.C. a pus la dispoziția studenților rezolvarea subiectelor. Ca urmare, profesorul a solicitat reprezentantului studenților să-i remită 17.150 lei din suma acceptată inițial, respectiv câte 350 lei pentru fiecare dintre cei 49 de studenți prezenți la examinare".