Ministerul Apelor și Pădurilor a transmis o informare cu privire la noile prevederi referitoare la asigurarea lemnului de foc pentru populație. Noile reglementări elimină practic intermediarii, ceea ce ar trebui să însemne prețuri mai mici pentru beneficiarii finali.
Lemnul de foc (sau lemnul de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm) rezultat din lucrări de îngrijire, tăieri de igienă sau din produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, provenit din păduri proprietate publică a statului, va fi folosit cu prioritate pentru asigurarea necesarului populației, către care va fi livrat direct. „Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecută,prin asigurarea cu prioritate pentru populație reprezintă un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Până acum, lemnul de foc se comercializa pe picior către agenți economici, care îl revindeau populației la prețuri exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vândut direct populației, la prețuri decente, accesibile, în baza solicitărilor înregistrate la primării. Reparăm, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul pădurilor, care a pus în dificultate mii de familii de români, pe timp de iarnă", a explicat ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană.
Pentru a beneficia de lemnele de foc asigurate de autorități, cetățenii trebuie să înainteze solicitări la unitățile administrativ-teritoriale pe suprafața cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc va fi valorificat prin vânzare directă, iar cumpărătorul nu îl poate revinde. Lemnul va fi confiscat de la cei care încalcă aceste prevederi, considerându-se că este de proveniență ilegală.