Pe 1 august au intrat în vigoare modificările aduse Codului fiscal, printr-o ordonanță de urgență adoptată acum două săptămâni. Acestea obligă angajatorii să achite contribuții mai mari, la nivelul salariului minim, în contul CAS și CASS, pentru salariații pe care îi plătesc în acord sau în baza unor contracte cu normă redusă.
Prevederile sunt în vigoare de marți, 1 august, și se aplică începând cu veniturile aferente acestei luni (VEZI DETALII). "Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților", au explicat reprezentanții Guvernului, arătând că "practica subsalarizării forţei de muncă iese în evidenţă şi prin faptul că în medie în fiecare lună circa 55.000 salariaţi sunt fără venituri declarate la Casa de Pensii, deci fără contribuţii care să se regăsească în pensiile viitoare".
Excepție de la aplicarea acestor prevederi fac elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii și persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.