Pentru a acoperi deficitul mare de personal cu care se confruntă, Ministerul de Interne a venit cu o soluție uluitoare. În ședința de Guvern din această săptămână a fost decisă creșterea, de șase ori, a numărului de locuri pentru școlile de agenți și subofițeri, înjumătățirea, la un an, a perioadei de pregătire și, mai presus de toate, aplicarea acestei măsuri inclusiv pentru promoția care se află, acum, în plină pregătire.
Practic, potrivit informării transmise de MAI pe această temă, cei care ar fi trebuit să termine instruirea în vara lui 2018 vor ieși din școală la finalul acestui an, deci cu cel puțin șase luni mai devreme, iar la începutul anului viitor vor fi deja încadrați pe post: "La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, a mai fost luată decizia de reducere a perioadei de școlarizare în școlile de agenți și subofițeri de la 2 ani la 1 an, prevedere care se aplică din acest an. În acest mod, promoția 2016-2018 va finaliza cursurile în luna decembrie a acestui an, urmând să fie încadrată de la începutul anului viitor. Prin această modificare, promoțiile vor putea ajunge la un număr de 3.000-5.000 absolvenți anual".
Reprezentanții MAI spun că "reducerea perioadei de școlarizare a fost o măsură analizată temeinic, inclusiv din perspectiva asigurării competențelor profesionale specifice funcțiilor în care absolvenții vor fi repartizați. Pentru dezvoltarea pregătirii profesionale, agenții de poliție vor putea urma programe de formare continuă, așa cum este cursul de pregătire tactică, care se desfășoară în prezent la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acest modul de pregătire tactică susținut de profesioniști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale are ca scop perfecționarea unor proceduri utilizate frecvent în munca de poliție, cum ar fi: legitimarea persoanelor, controlul bagajelor, oprirea autovehiculelor, folosirea armamentului etc. Cursul de pregătire a început în luna iunie a.c., până în prezent fiind pregătiți peste 700 de polițiști".
Demersul, inițiat de MAI și susținut de Guvernul României, presupune un efort susținut al personalului cu atribuții în sistemul de formare profesională inițială, "aspect pentru care, în perioada imediat următoare, atenția factorilor decizionali de la toate nivelurile ierarhice va fi concentrată pe susținerea asigurării resurselor instituționale necesare în procesul didactic."
Prin Hotărârea de Guvern adoptată în această săptămână, cifra de școlarizare pentru școlile de agenți și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne va fi crescută la 8.190 de locuri pentru anul școlar 2017-2018, prin organizarea a trei sesiuni de admitere. Prevederea nu vizează Academia de Poliție "Alexandru I. Cuza", aceasta fiind singura instituție de învățământ a MAI pentru formarea ofițerilor de poliție, poliție de frontieră, pompieri și jandarmi.
Până în prezent, școlilor de agenți și subofițeri din MAI le era alocat un număr 1.434 de locuri pe an, însă, în momentul de față, deficitul de personal se situează la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieșirile la pensie din ultimii ani.
"Prin acest demers legislativ, propunem modificarea cifrei de școlarizare pentru învățământul postliceal. Ne referim în speță la școlile de agenți şi la școlile de subofițeri, de la 1.434 de locuri la 8.190. În principal, prin acest proiect de hotărâre, noi facem un pas înainte în rezolvarea unei probleme importante pentru Ministerul Afacerilor Interne, care privește reducerea deficitului de personal. Astfel, vom creşte cifre de şcolarizare pentru şcoli de agenţi şi subofiţeri. Vom ajunge undeva între 3.000 şi 5.000 de absolvenți pe an, comparativ cu aproximativ 1.400 de absolvenți, cât înregistrăm în prezent. Mai vreau să fac precizarea că deja avem sprijinul Ministerului Educaţiei şi am redus perioada de școlarizare de la 2 ani la un an în şcolile de agenți şi subofițeri. Nu umblăm la programa Academiei de Poliţie, unde pregătim ofițerii de carieră. Din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, oamenii care ajung să lucreze în operativ, în special în zona de ordine publică, trebuie să treacă prin școlile ministerului, iar încadrarea din sursă externă trebuie să fie o excepție. Referitor la sursa externă, colaterală acestui proiect de act normativ, după rectificarea bugetară va fi prezentat în guvern un memorandum pentru încadrarea funcțiilor libere şi personal pentru școlile noastre", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.
Schimbarea a fost anunțată în condițiile în care, în acest moment, admiterea în aceste unități de învățământ este în toi. Pentru acest an, 554 de locuri fuseseră aprobate pentru Școala "Vasile Lascăr" de la Câmpina, iar probele de examen se vor derula în perioada 4-9 septembrie.