Polițiștii de combatere a criminalității organizate, cu sprijinul celor de la Direcţia Operaţiuni Speciale şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploiești au efectuat 23 de percheziții la sediile unor firme și la locuințele unor persoane, care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 20.000.000 de lei, prin fraude economice. 45 de mandate de aducere sunt puse în aplicare, iar, potrivit DIICOT, 105 suspecți ar fi vizați de acțiunea de miercuri.
Descinderile au avut loc Bucureşti şi în județele Ilfov, Suceava, Ialomiţa, Vrancea, Constanţa şi Harghita, într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani în care ar fi implicat, potrivit unor surse cunoscutul producător de dulciuri Alka.
Conform schemei descrise de anchetatori, "în perioada 2014 – 2016 suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, profilat pe comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, care au acţionat cu precădere în domeniul construcţiilor civile şi industriale. Membrii grupului controlau mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat, tip «fantomă», care aveau sediile sociale declarate la diverse cabinete de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică încheiate pe perioadă determinată. Persoanele juridice aveau, în calitate de asociaţi şi administratori de drept, pur formal, persoane cu o situaţie materială precară, fără pregătirea necesară desfăşurării de activităţi comerciale şi care acceptau să dobândească aceste calităţi în schimbul unor sume modice de bani. Astfel, membrii grupului infracţional organizat, creau premisa deducerii în mod ilegal a TVA-ului aferent de către beneficiarii aşa-ziselor prestări de servicii, contribuind totodată la diminuarea, în mod ilegal, a bazei de impozitare, cu consecinţa reducerii impozitului pe profit. În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturi fie nu erau efectuate, fie erau efectuate de către beneficiarii facturilor în regie proprie sau «la negru», circuitul artificial descris mai sus fiind creat doar pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată şi diminuării bazei de impozitare, cu implicaţii directe asupra modului de stabilire a impozitului pe profit".
Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că, separat de cinci societăţi comerciale tip „fantomă" controlate de membrii grupării, au existat şi alte societăţi pe care aceştia le-au înfiinţat, care au avut acelaşi statut şi care au fost folosite în activitatea infracţională.
Vedeți AICI imagini de la descinderile de miercuri.
Potrivit DIICOT, prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depășește 29.000.000 de lei.
În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului.
În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 105 suspecţi.