HALUCINANT: Reprezentanții rafinăriei OMV Petrobrazi susțin că de vină pentru poluarea cu benzen, înregistrată de stația de monitorizare a calității aerului din comuna Brazi, pot fi și alți factori precum traficul sau parcul industrial.
Reacția oficialilor de la OMV a fost sesizată de parlamentarul prahovean Dan Rădulescu, care a început o campanie de strângere de semnături în Ploiești pentru modificarea legislației privind poluarea.
Declarațiile reprezentanților OMV completează, deja, o altă reacție cel puțin ciudată a reprezentanților unei alte multinațională din perimetrul Ploieștiului. La o dezbatere pentru prelungirea autorizației de mediu, directorul fabricii Unilever din Ploiești a declarat că "La Lidl miroase a detergenți pentru că Lidl vinde detergenți"
Postarea deputatului USR, Dan Rădulescu, pe Facebook:
"Vinerea trecută, alături de senatorul George Marussi, am fost în vizită la rafinăria OMV-Brazi. Discuțiile au durat aproape două ore și au inclus o prezentare din partea gazdelor, din care am aflat că: s-a trecut, de-a lungul timpului, printr-un amplu proces de modernizare a instalațiilor, spre exemplu, parametrii de monitorizare pentru calitatea aerului, în incinta rafinăriei, sunt în limitele admise. Cu toate acestea, benzenul și hidrogenul sulfurat nu erau prezente în grafic... Apoi, am mai aflat că OMV-ul a pus la dispoziția autorităților locale un studiu propriu referitor la dispersie și că, totodată, își menține disponibilitatea de a primi vizite inopinate în rafinărie.
În ceea ce privește benzenul, s-a specificat că valorile înregistrate de stația PH 4 (Brazi) nu pot fi atribuite, în totalitate, activității platformei industriale, în zonă existând și un parc industrial, traficul fiind intens etc.
Am explicat că USR-ul urmărește, prin inițiativa civică inițiată și prin propunerea legislativă depusă la legea 104, privind calitatea aerului înconjurător, o determinare transparentă a cauzelor ce duc la poluare, prin implicarea tuturor autorităților competente, disconfortul olfactiv reclamat de cetățeni având baze cât se poate de reale, nu "asocieri bazate pe emoții" ori vreun "carambol emoțional, care nu are la bază determinările tehnice", după cum s-a încercat să se susțină.
De asemenea, am explicat că monitorizarea valorii medii anuale nu reprezintă cea mai bună soluție, existând riscurile apariției unor extreme dăunătoare sănătății publice. În replică... "monitorizăm expunerea din punctul de vedere al siguranței muncii în rafinărie, suntem sub prag".
În concluzie, s-a agreat că una dintre principalele probleme o constituie lipsa unor studii oficiale privind corelarea între gradul de poluare din zona Ploieștiului și a împrejurimilor și sănătatea publică, (DSP-ului îi sună, oare, cunoscut?!...) că OMV-ul va susține, sub orice formă, realizarea unui studiu prin care să se determine exact sursele disconfortului olfactiv reclamat și că, iar aici ni s-a promis, vom primi un studiu comparativ al valorilor emisiilor poluante între rafinăriile OMV Viena și OMV Brazi".