Sistemul de evaluare a elevilor, la finalul ciclului gimnazial și la sfârşitul liceului, se pregătește să treacă prin schimbări majore. Ministrul Educației, Liviu Pop, a vorbit, marți, despre o nouă sesiune de Bac, în timpul anului școlar, dar și despre mai multe discipline de examen, la Evaluarea Națională.
Ministrul Educației a detaliat modificările pe care le are în vedere într-un interviu acordat pentru Agerpres. Ele nu vor intra în vigoare din acest an școlar, dar sunt analizate spre a fi introduse în învățământul preuniversitar și vor marca o schimbare radicală a evaluărilor, comparativ cu ce se întâmplă în acest moment.
În ceea ce privește Evaluarea Națională, aceasta va fi susținută la mai multe discipline. Elevii care în prezent sunt în clasa a V-a și care au avut parte, an de an, de problemele cauzate de întârzierea manualelor vor fi, până la capăt, o generație de sacrificiu, dacă ne luăm după spusele ministrului. "Elevii de clasa a V-a vor intra sub un nou tip de evaluare națională la mai multe discipline peste patru ani de zile sau trei ani și jumătate, când vor finaliza clasa a VIII-a", a spus Liviu Pop.
În ceea ce privește Bacalaureatul, se are în vedere introducerea unei noi sesiuni, care să se desfășoare în iarnă. "Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumătate nu și-au luat bacalaureatul, mai precis 800 și ceva de mii. Dintre cele 800 și ceva de mii de persoane care nu și-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice. Sunt absolvenți de licee tehnologice. De ce așa de mulți nu și-au luat examenul de bacalaureat? Este o întrebare la care cu toți trebuie să ne răspundem, fapt pentru care aici trebuie să regândim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat. (...) Este o discuție a de introduce o nouă sesiune de bacalaureat și eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august deja știm. Am văzut în ultimii zece ani de zile câți absolvenți s-au prezentat în august și câți au luat examenul de bacalaureat. Și anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris și totuși prezența a fost foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanța de iarnă. Dar foarte repede, din iulie până în august, în 30-35 de zile nu se produc foarte multe lucruri în cunoștințele elevului sau absolventului și eu cred că o sesiune de bacalaureat, dacă o introducem, va trebui să o gândim în luna decembrie. Dar nu se pune problema pentru decembrie anul acesta", a spus ministrul Educației. Potrivit acestuia, prima sesiune de iarnă a Bac-ului ar putea avea loc în anul școlar 2018 - 2019: "Eu cred că din iulie până în decembrie este timp suficient să se pregătească acei care nu și-au luat examenul de bacalaureat."
Pop spune că nu este neapărat vorba despre înlocuirea sesiunii de toamnă. "Eu cred că legea ne permite să introducem a treia sesiune de bacalaureat. A fost vorba cândva să o introducem în martie. A fost o opoziție din sistem, puțin, vizavi de organizare. Am discutat cu o parte din colegii mei din minister și inspectorate. Dacă vom gândi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gândită, evident, în termeni rezonabili și normali în așa fel încât să dăm șanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a și de ce să nu uităm că mai sunt și alți români prin alte colțuri ale lumii și un bacalaureat al românilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca țară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu așa, pe viteză", a mai spus Liviu Pop.