O hartă interactivă permite de acum informarea, în timp real, asupra calității aerului la nivel local din Europa, continent în care poluarea atmosferică cauzează anual sute de mii de decese premature. România, una dintre țările cu probleme la acest capitol, se află, însă, sub o imensă pată gri, semn că, deși este membru al Agenției Europene de Mediu, nu transmite, în acest sistem, informațiile necesare.
"Indicele european privind calitatea aerului" a fost lansat joi de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană. Noul serviciu on-line oferă informații cu privire la situația actuală a calității aerului, pe baza măsurătorilor efectuate în peste 2.000 de stații de monitorizare a calității aerului din toată Europa.
Indicele constă într-o hartă interactivă care prezintă situația locală a calității aerului la nivel de stație, pe baza a cinci poluanți principali care dăunează sănătății oamenilor și mediului:pulberi în suspensie (PM2,5 și PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2). Utilizatorii pot să caute orice oraș sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului și măsurătorile pentru fiecare poluant important. Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare stație de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanți.
Puncte marcate prin culori diferite pe hartă reprezintă stațiile de monitorizare, de la verde deschis la roșu închis, ceea ce indică un nivel "foarte rău" pentru poluanții amintiți. Punctele gri care apar pe hartă în zona unor state membre AEM arată că acestea nu transmis astfel de date. Cu gri este marcată și România, deși în foarte multe localități din țară există stații de monitorizare care ar fi putut transmite informații despre calitatea aerului. Numai la Ploiești și în împrejurimi sunt 6 care transmit date către Agenția de Protecția Mediului. E mai comod, însă, să mirosim și să ne mințim frumos că mirosurile grele sunt doar poluare olfactivă și nimic altceva.
Dacă sunteți curioși unde sunt zonele cu cel mai curat aer din Europa, accesați harta interactivă AICI.