Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti au renunţat la acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani aduse Petrotel Lukoil SA şi directorului Andrey Bogdanov, anunță compania Lukoil într-un comunicat trimis presei. Parchetul explică însă că s-a renunţat doar la o parte din acuzaţii, cercetările continuând pentru alte fapte similare.
Potrivit comunicatului companiei Lukoil, procurorul PCA Ploieşti a emis, în data de 3 noiembrie, o ordonanţă prin care renunţă la acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani aduse Petrotel Lukoil SA şi directorului general al acesteia, Andrey Bogdanov, în anul 2014.
În contrapartidă, purtătorul de cuvânt al PCA Ploieşti a declarat, pentru agenția AGERPRES că ordonanţa respectivă vizează un dosar disjuns din dosarul-mamă care a fost trimis în judecată, în ordonanţă dispunându-se clasarea anumitor fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani şi disjungerea în vederea continuării cercetărilor faţă de aceleaşi părţi pentru alte fapte de evaziune şi spălare de bani.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au demarat Dosarul Lukoil la data de 3 august 2015, fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul şef Dorel Duţu.
Procurorii anunţau că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.
Instanţa de fond a constatat, însă, neregularitatea rechizitoriului, dispunând în 2016 restituirea dosarului la Parchetul CA Ploieşti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin „pasivitatea totală" a procurorului care nu a remediat acele „neregularităţi" şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.
Ulterior, PCA Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată după ce procurorii au remediat neregularităţile constatate de magistraţi.
La sfârşitul lunii martie, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului întocmit în acest dosar şi a dispus remedierea problemelor, iar în aprilie instanţa a dispus începerea judecăţii în acest dosar.