O informare meteo, cod galben de precipitații, dar și o avertizare cu privire la riscul mare de producere a inundațiilor sunt valabile în acest weekend. Noile prognoze ale meteorologilor anunță vreme rea, cu ploi abundente, lapoviță și ninsori până duminică seară.
Mai multe județe se află duminică, până la ora 13.00, sub cod galben de vânt. Atenționarea a fost emisă de ANM pentru Capitală și zonele joase din Buzău, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Argeş, Dâmbovița și Giurgiu. În aceste regiuni, vântul va atinge, la rafală, viteze de 55 până la 65 km/oră.
Pentru zona de munte din Caraș-Severin, Argeș, Dâmbovița, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava a fost emisă avertizare cod galben de viscol, valabilp de asemenea în prima parte a zilei de duminică.
#######
Update - O nouă informare meteo, emisă sâmbătă de ANM, anunță vreme deosebit de rea, bogată în ploi, dar și lapoviță și ninsori, care va afecta toată țara, până duminică seară, la ora 23.00:
"În cursul nopții de sâmbătă spre duminică (2/3 decembrie), în Dobrogea și jumătatea estică a Munteniei va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 35 l/mp. Începând din dimineața zilei de duminică (3 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre sud-vestul teritoriului și va cuprinde majoritatea regiunilor. În Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei și local în Transilvania și la munte vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în masivele vestice ale Carpaților Meridionali. Izolat se va semnala polei. Cu precădere pe parcursul zilei de duminică (3 decembrie), vântul va avea intensificări temporare, în regiunile sudice cu viteze de 50...55 km/h, iar în zona montană, mai ales pe creste vor fi rafale de peste 60...70 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Pe parcursul nopții de duminică spre luni (3/4 decembrie), precum si în timpul zilei de luni (4 decembrie), local și temporar vor fi intensificări ale vântului, mai ales la munte, unde rafalele vor depăși 60...70 km/h, iar pe creste 80...90 km/h, spulberând zăpada."
#######
Informarea meteo de precipitații și vânt puternic este valabilă până sâmbătă, la ora 18.00, în aproape toată țara. În Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15...20 l/mp și pe arii restrânse 25...30 l/mp, potrivit ANM. De asemenea, în Transilvania și Maramureș, precum și la munte, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat se va semnala polei. În nord-estul Moldovei vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări temporare, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul Moldovei, Dobrogea și Bărăgan, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, mai ales pe creste, precum și pe litoral, vor fi rafale de 60...70 km/h, se mai arată în mesajul de alertă emis de meteorologi.
Până sâmbătă, la ora 13.00, în Carpații Meridionali și Orientali, dar și în vestul Moldovei este valabil un cod galben care afectează 14 județe. Vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent, iar vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând zăpada, mai ales în zona înaltă de munte.
În jumătatea sudică a țării, însă, pericolul pândește în albiile râurilor, pentru mai multe bazine hidrografice fiind emis cod galben de inundații.
Până sâmbătă, la ora 14.00, este în vigoare o avertizare pentru râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Motru-bazin superior şi afluenţi (judeţele Gorj şi Mehedinţi), Gilort - bazin superior (judeţul Gorj), Olteţ - bazin superior (judeţele Gorj şi Vâlcea), afluenţii Oltului aval confluenţă Lotru - amonte Drăgăşani (judeţele Gorj şi Vâlcea), Teslui (afluent al Oltului inferior) – judeţele: Dolj şi Olt.
Până duminică dimineață se află sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: afluenţii de stânga ai Oltului aferenţi sectorului aval s.h. Sfântu Gheorghe – amonte s.h. Sebeş Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu), râurile mici din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Prahova – bazin superior şi afluenţi (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova), Buzӑu – bazin superior (judeţele: Braşov, Covasna şi Buzӑu), Putna – bazin superior şi afluenţi (judeţul Vrancea).
Hidrologii menționează totuși că fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.
În zonele menționate în avertizare se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.