În contextul discuţiilor despre poluarea din Ploieşti şi calitatea aerului, conducerea Ministerului Mediului a anunţat că a dotat Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova cu cel mai performant laborator pentru monitorizarea emisiilor nocive, dar şi pentru determinarea poluării fonice. Investiţia, de 120.000 de euro, a vizat achiziţia unor sisteme moderne şi instalarea lor pe două autoutilitare, una dedicată monitorizării permanente şi una care se poate deplasa, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la intervenţii punctuale, cum ar fi în cazul incendiilor la rafinării sau depozite de mase plastice.
Noile dotări, care vin în completarea staţiilor fixe şi mobile deţinute de APM Prahova, au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Florin Diaconu.
"Am promis în 2015 că vom achiziţiona acest laborator, banii au fost prevăzuţi în buget, însă Guvernul Ponta a căzut, iar tehnocraţii nu au mai făcut nimic în acest domeniu. Acum, odată cu revenirea la conducerea Ministerului Mediului, am reluat acest proiect, nu pentru că sunt ploieşteancă, ci în primul rând pentru că municipiul, prin natura activităţilor economice desfăşurate aici, avea mare nevoie. Trebuie să avem grijă de sănătatea populaţiei, iar acest laborator este extrem de important pentru municipiul Ploieşti. Totodată, este şi un semnal de alarmă către agenţii economici, vrem să le atragem atenţia că determinările pe care le poate face APM Prahova sunt conforme, dotările sunt moderne, informaţiile sunt publice, iar poluatorii nu mai au modalităţi de a evita sancţiunile", a afirmat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, amintind că autorităţile din acest domeniu au început un amplu proces de revizuire a autorizaţiilor integrate de mediu pentru marii agenţi economici, introducând obligaţia ca şi aceştia să îşi instaleze staţii proprii de monitorizare a emisiilor nocive.
"Autolaboratorul face măsurătoare continuă şi cu transmiterea datelor online în orice punct. Este pentru indicatorii specifici oraşului Ploieşti, adică pe compuşii organici volatili, benzen, xilen, amoniac, oxizi de azot, oxidul de sulf şi hidrogenul sulfurat. Aceştia sunt indicatorii care ne deranjează şi pe care, până acum, îi aveam numai pe cele şase staţii fixe şi pe aparate care măsoară doar timp de 30 de minute. Avantajul este că în fiecare moment putem să aflăm calitatea aerului în locul în care este amplasat autolaboratorul. Pe vechiul sistem puteama fla doar la 24 de ore", a explicat Florin Diaconu, directorul APM Prahova.