Medicii de familie și autoritățile din Sănătate nu au ajuns la un numitor comun, astfel că, de astăzi, pacienții celor care nu au semnat actele adiționale a contractul cu CNAS nu vor mai primi trimiteri și nici rețete compensate sau gratuite.
De fapt, în unele cabinete, niciun serviciu nu va mai fi acordat gratuit. Asta înseamnă că unii pacienți vor trebui să scoată bani din buzunare și pentru o banală consultație de care, până zilele trecute, beneficiau gratuit. "Din păcate, nu avem motive să renunţăm protest. Vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulţi dintre noi, însă ceilalţi vor încasa consultaţiile. Nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate, asta este obligaţia Casei de Asigurări. Nu ştim cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am încercat, am fost la discuţii la Ministerul Sănătăţii, dar totul a rămas la nivel de «se va...». «Se va...», dar nu se ştie când. Vă daţi seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem. Într-adevăr, cei mai afectaţi sunt pacienţii, dar sunt afectaţi prin ceea ce se întâmplă în sistemul medical în general, nu doar prin protestul nostru", a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), pentru News.ro.
Medicii au avertizat, încă din decembrie, că vor recurge la aceste măsuri, începând cu 3 ianuarie, prima zi lucrătoare din 2018. Singura reacție din partea conducerii CNAS a fost... un apel la responsabilitate, fără soluții concrete, însă, la revendicările profesioniștilor din Sănătate (VEZI DETALII).
„Dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă, de aceea îi invităm la responsabilitate pe medicii de familie, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere", a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai, pe 21 decembrie, medicii răspunzându-i imediat, prin forurile care îi reprezintă, că refuză să mai aibă "un dialog al surzilor".
În Prahova, din cei peste 350 de medici de familie, aproximativ 200 nu au încheiat acte adiționale la contractul cu CAS și protestează, începând de astăzi.
Update:
Comunicatul SNMF:
"Decidenții noștri nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate.O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice.
Astăzi ne aflăm la momentul în care am decis să renunțăm la aceste practici păguboase. Alături, medici de familie și pacienți, am solicitat o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește - sănătatea pacientului, prin trei puncte esențiale:
1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din României.
2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.
3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
Așa cum s-a anunțat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunțe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiționale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puțin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menționăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanță în ceea ce privește Asistența Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislația în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanții medicilor de familie au oferit soluții practice, rapide, coerente, în timp record.
Protestul medicilor de familie este susținut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii județene ale medicilor precum și de principalele asociații de pacienți din România.
Medicii de familie aduc la cunoștiința opiniei publice pe această cale că își mențin punctele de vedere și principalele revendicări, în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărțuire, insistență din partea caselor județene de asigurari de sănătate.
Medicii de familie au transmis problemele lor și Președinției României, singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia națională.
Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru însănătoșirea sistemului românesc de sănătate și implicit a populației".