La Bruxelles a avut loc, marți, o reuniune de lucru pe tema calității aerului, întâlnire la care a participat inclusiv o delegație din partea României. Și, surpriză, autoritățile din țara noastră au mers acolo pentru a se lăuda cu măsurile luate pentru îmbunătățirea acestui indicator și a stării de sănătate a populației, conform unei informări transmise de Ministerul Mediului. Culmea ironiei, după un weekend în care zona Ploiești a fost intoxicată cu aer de cea mai proastă calitate, conform măsurătorilor oficiale, instituția transmite acest comunicat în care precizează inclusiv că această aglomerare nu se numără printre cele care au rămas ca obiect al procedurii de infringement în urma demersurilor realizate în contextul cauzei 2009/2296
"În cadrul reuniunii de lucru privind calitatea aerului, organizată, la Bruxelles, la solicitarea comisarului european pentru mediu, afaceri europene și pescuit, Karmenu Vella, alături de reprezentanții autorităților publice centrale de mediu din Republica Cehă, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, Slovacia și Regatul Unit al Marii Britanii, a participat și o delegație a României, condusă de domnul secretar de stat Laurențiu Neculaescu. În cadrul acestei întâlniri, România a prezentat măsurile întreprinse și progresele înregistrate de autoritățile administrației publice locale și de cele de mediu cu privire la acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii calității aerului și, implicit, a stării de sănătate a populației. De asemenea, România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislației de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (Peer to Peer) în domeniul calității aerului", se arată în informarea transmisă de Ministerul Mediului.
La finalul discuțiilor, tuturor statelor participante li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c., detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii, mai precizează sursa citată.
"În prezent, România face obiectul Cauzei 2009/2296 privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de art. 13, alin. (1), coroborat cu Anexa XI și art. 23, alin. (1) din Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (depăşirea în România a valorilor limită pentru indicatorul particule în suspensie - PM10). Cauza 2009/2296 este o procedură de infringement aflată în etapa avizului motivat suplimentar. Inițial, această procedură a vizat 17 zone şi aglomerări din România, pentru care s-au raportat Comisiei Europene depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10, pentru anii 2007 şi 2008. În urma demersurilor realizate în contextul cauzei 2009/2296 și a informațiilor comunicate Comisiei, obiectul procedurii de infringement a fost restrâns de la cele 17 zone şi aglomerări la 3 aglomerări: Bucureşti, Brașov şi Iaşi", arată același comunicat.
La Ploiești, semnale de alarmă cu privire la poluare sunt lansate constant, deja de câțiva ani, iar în ultima vreme demersurile au devenit tot mai dese, direct proporțional cu înrăutățirea situației. Au fost arătate cu degetul, pe rând, rafinăriile din zonă, iar mai nou tocmai indicatorul la care se face referire în informarea citată, PM 10 (particule în suspensie), creează probleme. Chiar în acest weekend, în Ploiești și în împrejurimi, acesta a înregistrat depășiri uriașe ale limitelor prevăzute de legislația în vigoare, fiind stabilit record după record, până în punctul în care valorile consemnate la stațiile de monitorizare au ajuns aproape de patru ori mai mari decât cele permise.
PM 10 se referă la particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări, afectând în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii, iar expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Sursele antropice sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, dar și traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și din cauza arderilor incomplete.
Legea nr. 104 / 2011 prevede, pentru acest indicatori, 50 ug/m3 valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane și 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane. În Prahova, la stația de la Blejoi, în noaptea de duminică spre luni, s-a înregistrat o valoare de 188,55 µg/m³.
Foto: omanadecuvinte.wordpress.com
PE ACEEAȘI TEMĂ
COD ROȘU de POLUARE în Ploiești, sâmbătă dimineață. Cifre oficiale!
Aer îmbibat cu OTRAVĂ, la Ploiești. Valori alarmante înregistrate de stațiile de monitorizare
Din rău în mai rău. Calitatea aerului, la NIVEL CRITIC, luni dimineață