Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual
INTERVIU.
Hotărârea guvernului de transformare a 67 de spitale în cămine pentru bătrâni a creat un imens scandal la nivel naţional. Una dintre „victimele” aşa-zisei reforme este centrul de sănătate din oraşul Urlaţi, care la începutul acestei luni a fost închis, pacienţii fiind trimişi acasă. Am stat de vorbă cu primarul Marian Măchiţescu despre această situaţie. Şeful administraţiei locale din Urlaţi a atacat în instanţă hotărârea guvernului, considerând decizia de închidere a spitalului din Urlaţi un veritabil „genocid”, o hotărâre luată „pe genunchi”, în birourile de la Bucureşti, fără o documentare la faţa locului.

Machitescu-MarianReporter: Guvernul a decis. Ce urmează să facă administraţia locală condusă de dumneavoastră?

Marian Măchiţescu:Am contestat în instanţă decizia Guvernului.  Am depus acţiunea miercuri, la Curtea de Apel Ploieşti. Nu putem accepta ca spitalul să fie închis fără motiv. A fost o ordonanţă dată în pripă, fără niciun fel de analiză asupra situaţiei acestui spital.

Reporter: A venit cineva de la centru care să vadă care este situaţia la faţa locului, dacă este oportună închiderea spitalului?

Marian Măchiţescu: Nu a venit niciun fel de comisie, nu a venit nimeni să vadă cum arată acest spital, cât s-a investit aici. De altfel, asta am scris şi în actul de chemare în instanţă.
Dacă veneau pe teren şi se făcea o analiză şi se spunea „domnule, una dintre secţii nu corespunde parametrilor, nu e dotată, din punctul de vedere al Sanepidului” – poate înţelegeam ceva, dar nu a venit nimeni. Asta este supărarea mea cea mai mare, pentru că s-a făcut închiderea pe criterii politice.

Dacă se făcea o analiză pertinentă, se observa că spitalul din Urlaţi este cel mai modern din Prahova, de departe, poate cu douăzeci-treizeci de ani înaintea oricărui alt spital, şi ca funcţionalitate, şi ca adresabilitate către populaţie. Noi avem aici, în zona bazinului Văii Cricovului, în jur de şaizeci de mii de suflete care se îndreptau spre acest spital.

Reporter: Ce reacţii aţi primit din partea cetăţenilor?

Marian Măchiţescu: Evident că există nemulţumiri. Peste 80 la sută dintre pacienţii care veneau la spitalul din Urlaţi nu au posibilităţi materiale ca să ajungă la spitalele din Ploieşti. Sunt oameni în vârstă, săraci, efectiv veneau aici pentru că erau consultaţi, trataţi până la internarea efectivă, după caz. Culmea, veneau pacienţi din Ploieşti să se opereze la spitalul din Urlaţi, datorită condiţiilor de tratament superioare spitalelor din Ploieşti.

Reporter: Ştim că administraţia locală a investit foarte mult în amenajarea spitalului. Ce se întâmplă cu această investiţie, dacă nu rezolvaţi favorabil litigiul în instanţă?

Marian Machiţescu: Noi ne-am preocupat în ultimii ani să modernizăm la standarde europene acest spital, dotarea cu aparatură ultramodernă ridicându-se la peste 600.000 de euro. Acum luptăm ca, în cel mai scurt timp, să se redeschidă măcar secţiile din ambulatoriu. Miercuri am mers la ministerul sănătăţii, împreună cu managerul spitalului. Ne-am întâlnit cu ministrul secretar de stat căruia i-am cerut să ne dea avizul pentru a deschide măcar ambulatoriul care deţine toate specialităţile, începând cu laborator, radiologie, chirurgie, interne, maternitate, pediatrie, ORL, oftalmologie, dermato.

Oricum, hotărârea de închidere este neconstituţională. Pentru că orice proiect, în momentul în care este postat pe site, trebuie lăsat în dezbatere publică cel puţin 30 de zile. Acest proiect l-au dat dimineaţa pe 31 martie, iar după-amiaza era deja publicat în Monitorul Oficial, ceea ce este nelegal.

Reporter: Ce urmează după această întâlnire?

Marian Machiţescu: Ni s-a promis că vom putea deschide, în centrul de sănătate, o linie de gardă, un centru social cu 20 de paturi, un centru de spitalizare de zi cu alte 20 de paturi şi alte facilităţi. Cât de curând vom adopta o hotărâre de consiliu local în acest sens. După care vom face demersuri pentru încheierea unui contract cu CAS, pentru decontarea serviciilor medicale. Vreau să mulţumesc pe această cale colegilor mei din Consiliul Local care susţin această cauză.

Reporter: Cine va asigura serviciile medicale? Ştiu că unele cadre au primit deja transferuri în alte spitale.

M.M.: Am vorbit cu medicii care au fost transferaţi. Sunt dispuşi ca în orice moment să revină la Urlaţi. Vom prelua, de asemenea, o mare parte dintre asistente. Va fi o problemă cu personalul auxiliar. Ştiu că cel puţin 35 de cadre aparţinând personalului auxiliar nu au găsit de lucru şi or să fie trecuţi în şomaj.

Eu ştiu că sunt oameni care lucrează de peste 30 de ani în acest spital. Sunt oameni care mai aveau câţiva ani de zile până la pensie. Dacă vom reuşi în instanţă, tot în acest personal o să ne punem baza, pentru că este unul specializat.

Reporter: Principalul argument al guvernului legat de ultimele măsuri luate în sistemul sanitar constă în eficientizarea activităţii prin rentabilizare. Care este situaţia la centrul de sănătate din Urlaţi, din această perspectivă?

Marian Măchiţescu:Spitalul din Urlaţi era unul dintre cele mai performante centre de sănătate din ţară. În afară de asta, vă repet, era unul dintre cele mai moderne şi, culmea, în permanenţă, Direcţia de Sănătate Publică Prahova ne lăuda că Urlaţiul are cel mai modern spital, are parametrii cei mai buni, după care ne-a închis. Culmea este că la firmele private guvernul aprobă paturi, iar la spitalele ultramoderne, cum este spitalul Urlaţi, nu aprobă aşa ceva. Este o altă aberaţie în sistemul sanitar românesc.
Este totul politic. Sunt multe spitale din judeţ care trebuiau, într-adevăr, închise. Nu au rentabilitate, nu au linii de gardă, nu au decât un medic sau doi medici, spitale care sunt nişte epave, insalubre, nefuncţionale. Aş putea să dau câteva exemple unde am fost personal, dar evit să fac acest lucru. Cer este că sunt în Prahova spitale insalubre care, la ora actuală, se situează cu mult în urma spitalului din Urlaţi, cu 20-30 de ani. Şi atunci, revin: de ce închidem Urlaţiul?

Reporter: Dar la Plopeni? Acolo este o situaţie ciudată, dacă privim totul din perspectivă politică. Şi acolo spitalul s-a închis şi este o localitate unde primarul are coloratură portocalie, fiind membru PDL. Cum vă explicaţi că, în ciuda apartenenţei politice, spitalul de acolo a fost închis?

Marian Măchiţescu: Da, cunosc situaţia spitalului din Plopeni, ştiu că şi acolo s-a investit foarte mult în ultimii ani, şi la Bălţeşti la fel. Culmea, exact aceste trei spitale sunt închise, cele în care s-a investit cel mai mult. Cele mai moderne spitale din Prahova s-au închis! Cele două spitale din Urlaţi şi Bălţeşti aparţin unor unităţi administrativ-teritoriale conduse de primari liberali. Iar la Plopeni, domnul primar a venit în PDL din aripa PNDC a lui Florin Anghel. După tot ce i-au făcut actualii guvernanţi, m-aş mira dacă domnul primar de acolo ar mai rămâne alături de PDL.
Cred că este o greşeală închiderea spitalului din Plopeni, pentru că era un spital bine dotat şi modern.

Reporter: Câtă nevoie aveţi de un cămin de bătrâni în Urlaţi?

Marian Măchiţescu:Mă faceţi să zâmbesc, pentru că tocmai săptămâna trecută am primit vestea că în Urlaţi s-a câştigat un proiect finanţat din fonduri europene pentru înfiinţarea unui centru de bătrâni! Nu mai vorbesc că pe raza oraşului mai sunt trei centre pentru persoane cu dizabilităţi. Efectiv, acest guvern vrea să facă din Urlaţi un oraş format numai din centre de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi psihice. Acum o să avem şi căminul de bătrâni respectiv,  construit cu bani europeni, care va avea peste două sute de paturi. Eu consider că e arhisuficient pentru zona noastră.

Reporter: Deci spitalul este transformat în cămin de bătrâni tocmai acum, când oraşul va beneficia de un centru nou de bătrâni finanţat din bani europeni?

Marian Măchiţescu: Nu s-a ţinut cont de discuţiile noastre. Eu am discutat personal şi cu domnul ministru şi cu cei doi secretari de stat şi le-am explicat că pe raza oraşului funcţionează deja trei centre pentru persoane cu dizabilităţi, iar dânşii au spus că iau în calcul şi această situaţie. Într-adevăr, în primă fază, scoseseră spitalul din Urlaţi de pe lista spitalelor ce urmau să fie închise, pentru ca în ultima săptămână să apară din nou pe listă.

Reporter: Acoperă unităţile de salvare din zonă toate cazurile solicitate de cetăţeni, având în vedere distanţa considerabilă între zona Văii Cricovului şi Spitalul Judeţean?

Marian Măchiţescu: Staţia de salvare din Urlaţi, cu cele două ambulanţe ale sale, nu poate acoperi zona. Ce se face un cetăţean din Lapoş sau Chiojdeanca când o să dea telefon la 112 iar salvarea o să fie plecată? Până o să ajungă o altă salvare din Ploieşti sau din alte localităţi, va dura cel puţin două ore pe timp de vară. Pe timp de iarnă poate dura şi cinci ore. În aceste condiţii, nu putem decât să sperăm că spitalul va fi redeschis.

Interviu realizat de Sebastian Ignat  
Back To Top