Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a făcut luni o vizită extinsă la patru agenţi economici mari din zona municipiului Ploieşti, implicaţi în ultimii ani în scandaluri privind depăşirea normelor legale de poluare a aerului. Oficialul guvernamental a amintit că în 2017 au început procedurile de revizuire a autorizaţiilor integrate de mediu pentru cele patru companii, iar astăzi a discutat cu reprezentanţii acestora despre planurile de investiţii şi măsurile pe termen scurt şi mediu care trebuie luate pentru reducerea emisiilor nocive.
Vizita a fost făcută, în ordine, la Petrobrazi, rafinărie deţinută de OMV-Petrom, la Petrotel-Lukoil, la rafinăria Vega a celor de la Rompetrol şi la fabrica Unilever din zona de nord a municipiului, unde se fac detergenţi, dar şi produse alimentare. După fiecare rând de discuţii cu factorii decizionali, Graţiela Gavrilescu a susţinut câte o declaraţie de presă în care a vorbit despre planurile de măsuri convenite, afirmând că agenţii economici şi-au însuşit aceste propuneri, înţelegând necesitatea unor intervenţii pentru reparaţii şi modernizări şi angajându-se să facă investiţii de zeci de milioane de euro în liniile tehnologice. Ministrul Mediului a mai precizat că toate cele patru companii sunt aşteptate să prezinte planuri în şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică de la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova programată în data de 15 iunie, majoritatea angajându-se să finalizeze şi lucrările, sau cel puţin o mare parte dintre ele, până la 31 decembrie 2018. Ministrul a pus accentul pe crearea unui grup de lucru, în care pe lângă agenţii economici şi autorităţile de mediu să fie incluşi şi reprezentanţi de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, cu intenţia ca, pe baza prognozelor pe care le vor primi, aceste companii să ăşi reducă fluxurile tehnologice în zilele în care condiţiile meteo îngreunează dispersia emisiilor în atmosferă şi, implicit, favorizează depăşirea normelor de poluare a aerului şi apariţia disconfortului olfactiv resimţit de populaţia din Ploieşti şi împrejurimi.
Totodată, ministrul Gavrilescu a pus accent şi pe îmbunătăţirea comunicării dintre aşa-zişii mari poluatori şi populaţie, solicitând şi instalarea unor sisteme de monitorizare a calităţii aerului direct la sursă şi a unor panouri de informare. În acelaşi context, vicepremierul României a amintit şi că în Parlament a fost depus un proiect legislativ care vizează monitorizarea mirosurilor, mai exact a principalilor compuşi chimici care generează disconforul olfactiv. "Este depusă această iniţiativă legislativă, cu amendamente de la Ministerul Mediului, iar săptămâna aceasta ne întâlnim cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, să îmbunătăţim amendamentele. Sper să fie aprobată în această sesiune parlamentară", a declarat Graţiela Gavrilescu în timpul vizitei de luni.
La concluzii, fără a afirma clar când vor dispărea cazurile de poluare a aerului sau cel puţin de apariţie a disconfortului olfactiv devenit cumva o tradiţie în Ploieşti, oficialii din Ministerul Mediului au spus că se aşteaptă ca respectivele patru societăţi să implementeze într-un termen cât mai scurt planurile de investiţii convenite, arătându-se încrezători că aceste măsuri propuse odată cu revizuirea autorizaţiilor integrate vor duce la o îmbunătăţire simţitoare a situaţiei. Coincidenţă sau nu, vizita ministrului a venit cu o zi înaintea unui protest programat marţi în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti împotriva poluării aerului. "Am trasat nişte măsuri în 2017, odată cu începerea procedurilor de revizuire a autorizaţiilor, multe dintre ele au fost implementate, altele urmează să fie aplicate până la finalul acestui an. Suntem doritori să trăim într-un mediu curat. În acelaşi timp, înţelegem că aceste măsuri trebuie etapizate, pentru că presupun foarte mulţi bani, însă toate aceste companii şi-au asumat aceste propuneri, au răspuns pozitiv şi au trecut la acţiune", a mai punctat ministrul Mediului, amintind că iniţiativa legislativă în privinţa calităţii aerului va aduce şi sancţiuni mult mai severe decât în prezent pentru poluatori.